Imádja a parlagfüvet.

Nem könnyű rendben tartani a telket, kertet, főleg, ha nem is olyan kicsi. Egyre többen ismerik fel, hogy a fűnyírás milyen macerás, ráadásul környezetszennyező is, ha benzines fűnyíróval végezzük. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a gyomok is mindenfelé nőnek: ezektől vagy kézzel, vagy növényvédőszerrel próbálunk megszabadulni.

Éppen ezért sorra születnek a környezetbarát alternatívákat kínáló megoldások. És vajon mi lehet környezetbarátabb egy kecskénél? A Forbes magazin szerint a kecskék bérlése növekvő tendenciát mutat, egyre népszerűbb ez a fajta szolgáltatás a kerttulajdonosok és farmerek között.

De hogyan működik mindez a gyakorlatban? A szolgáltatást igénybe vevők megadják a füves terület nagyságát, a terep milyenségét és egyéb speciális tulajdonságait. Ezt követően a kecske bérbeadója előzetesen kalkulál egy összeget. Amikor az üzlet megköttetik, a felek megegyeznek a napban is. Az adott napon megérkeznek az állatok, és egészen estig legelnek, majd elszállításra kerülnek, ha pedig szükséges, másnap folytatják a munkát. A projekt végeztével szép, gondozott fű várja a megrendelőt.

Az Egyesült Államokban már több kecskebérlő céget is találunk (például: Goats on the Go, Rent a Goat, Rent-a-Ruminant, We Rent Goats), ezek akár 100-nál is több állatot tudnak egyszerre a területre szállítani. Nagy farmok, közterületek, golf klubok, ipari parkok, de magánmegrendelők is igénybe veszik a négylábúakat.

A kecskék vitán felül rendelkeznek környezetre előnyös tulajdonságokkal, mivel egyszerre helyettesítik a fűnyírót és a növényvédőszereket. Hozzávetőleges becslések szerint 38 kecske képes kb. fél hektár területet lenyírni egy nap alatt, míg az alaposabb tanulmányok azt emelik ki, hogy az állat gyökerestül távolítja el a gazt.

A kutatások szerint a kecskék előnyben részesítik a széles levelű növényeket, így például a parlagfüvet. Ha csak lehetőségük van választani, akkor a felmérések szerint 85%-ban a fásszárú növényeken és egyéb lágyszárúakon nyamnyognak, és csak az idejük 13%-ában rágják a füvet. Vagyis, egy gyomos, bozótos területen először biztosan ezeket a növényeket fogják felfalni.

Fotó: RENT A GOAT

Nem árt tudni, hogy a kecskék nem csupán elfogyasztják a gazokat. Behabzsolják a magokat is, így a gyomok nem tudnak kicsírázni. A kecskék bélrendszere ugyanis sterilizálja a magokat, miközben azok áthaladnak rajta. Így hiába jön ki belőle később a gyommag, nem tud már szárba szökkeni a területen.

A kecskék a bozót és erdei tüzek megelőzésében is szerepet játszanak, mivel nagyon kedvelik azokat a bokrokat, amelyek könnyen lángra kapnak.

Forrás: