Művészet vagy szörnyűség?

Bár keveset hallunk róla, a használt rágó, mint szemét komoly problémát okoz a városokban. Egy 2005-ös amerikai tanulmány szerint az amerikaiak évente fejenként kb. 160-180 darab rágót rágcsálnak el, ami nem kevés hulladékot jelent. A számok nyelvén szólva nagyjából 250 000 tonnát évente!

A használt gumi nagy része az utcán landol: a járdán, a padon, a falon és egyéb helyeken. El lehet képzelni, hogy a takarítási-eltűntetési költségek is tetemesek, mert ugyan ki szeretne gusztustalan használt rágó foltokat nézni a köztereken? Nem beszélve arról a bosszúságról, amikor belelépünk, vagy beleülünk….

A rágó azonban a művészi hajlammal rendelkezőket is megihlette, köszönhetően rugalmasságának, formázhatóságának, ragadósságának és gazdag színválasztékának.  Az Egyesült Államokban több rágófal is létezik – kétségtelenül jobban mutatnak így összegyűjtve, mint mondjuk az autóbusz ülésén.

Rágógumi Átjáró, San Luis Obispo, Kalifornia

A 4,5 m magas és 21 méter hosszú átjáró a járókelők közreműködésével készült. A rágóval borított falszakasz hossza összesen 20 méter. Az alkotás eredete homályba vész, a legtöbben középiskolai tanulóknak tulajdonítják a kezdeteket.

Fotó: Jhayne/Flickr

Egyfajta versengés lehetett ez valamikor két iskola diákjai között arról, hogy ki tud több rágót felragasztani. Az biztos, hogy az 1970-es évekre már népszerű látványosságként tartották számon. A bolttulajdonosok panaszainak hatására ugyan kétszer megtisztították a felületet, de hiába. A ragacsos falat mára sokan művészi alkotásnak tartják. Alakokat, formákat, dizájnt fedeznek fel benne, arcokkal, virágokkal, de pénzérmékre, rágópapírokra is bukkanhatunk: ezek teszik teljessé az alkotók elképzeléseit.

Fotó: PROdaveynin/Flickr
Fotó: Morgan Kern
Fotó: daveynin

Rágófal, Seattle

A Seattle belvárosában található falat állítólag akkor kezdték beborítani a rágók, amikor a színházhoz sorban álló látogatók ide kezdték felnyomni a megcsócsált rágójukat. Az 1993 körül megindult „díszítés” során még pénzérmét is nyomtak a gumi közepébe – ezek később eltűntek.

Fotó: N i c o l a/Flickr
Fotó: RLEVANS/Flickr
Fotó: jareed/Flickr
Fotó: Allan Bromberg/Flickr
Fotó: Keegan Jones/flickr

Rágófal, Greenville, Ohio

Egy szendvicsüzlet külső falát teljes mértékben rágók borítják, egészen az elviteles ablakig. A nem túl étvágygerjesztő látvány azonban a jelek szerint nem zavarja az éhes vendégeket.

Fotó: Becca James/flickr
Fotó: Stephen/Flickr
Fotó: Stephen/Flickr

Forrás: www.amusingplanet.com