Csipegetés a levelekből.

Még akkor is, ha panelben vagy belvárosi lakásban lakunk, érdemes néhány ehető növényt tartanunk. Természetesen nem azt javasoljuk, hogy falatozzunk a fikuszból vagy az anyósnyelvet tálaljuk fel vacsorára. A szobanövények között számos mérgező és ehetetlen akad, viszont vannak olyan zöldek is, amelyeket beltéren is tarthatunk és nem mellesleg falatozhatunk is belőlük.

Mutatunk pár ötletet!

1. Citrusfélék

Nincs szükség hatalmas narancsházakra ahhoz, hogy otthon is termesszünk ezekből a különlegességekből, a kisebb fajok, fajták ugyanis a lakásban is gyümölcsöt érlelnek. Amennyiben akad olyan helyünk, ahol legalább napi 12 órát süt a nap, például egy déli fekvésű ablakpárkány, szerezzünk be törpe fajtákat! A Meyer citrom, a kaffir lime, a calamondin narancs bátran ajánlható.

2. Ananász

Az ananászt a levélüstökkel is szaporíthatjuk: ne dobjuk ki a levágott felső részt, hanem ültessük el. Bár az első gyümölcsöket csak 2-3 év múlva hozza, a saját ananász élménye megéri a várakozást.

3. Rozmaring

A rozmaring a fűszerkert egyik kedvence, de beltéren is nevelhetjük. Mutatós ágacskáival, kellemes illatával, karakteres ízével ott a helye a konyhaablakban. Tehetjük levesbe, adhatjuk sültekhez, de koktélok és desszertek ízesítője is lehet. A tartása egyszerű, világos helyet igényel, kedveli a napsütést is, és nem mérgező a házállatokra sem.

4. Sarkantyúka

A kúszónövény vidám színfoltot jelent a lakásban, ha azonban megkóstoljuk csípős, borsos leveleit, virágait, biztos, hogy a tányérunkra is szívesen szedjük majd. Kedveli a fényt, tegyük napsütötte helyre, ahol kedvére tekereghet.

Fotó: Maccaholic/Twenty20

5. Paradicsom

A balkonon, erkélyen nevelgetett koktélparadicsomunk íze nem olyan lesz, mint az üzletben kapható társaié. Amennyiben kellő napot tudunk neki biztosítani, biztosak lehetünk benne, hogy édes, zamatos bogyókat szüretelhetünk.

6. Snidling

Egy cserépnyi snidling üde, friss zöldet varázsol a lakásba. Ha nem fogyasztjuk el, lila virágocskáival is díszít. Nem érdemes azonban kihagyni: apróra vágva szórjuk a kenyérre, a salátába, tésztára, pizzára!

Forrás: www.treehugger.com