84 éves tulajdonos saját kezűleg gondozza a kertet.

Berghauer Tibor nem mindennapi álmot kergetett gyerekkorában: egy látogatható arborétumot szeretett volna létrehozni. Aki ma körbenéz a pécsbányai kertjében, meggyőződhet arról, hogy az álom valóra vált – adta hírül a PécsMa.hu.

A 84 éves nyugalmazott biológiatanár és hobbi-botanikus saját kezével, a felesége segítségével gondozza növényeit. Az egy hektáros kertben hatalmas mamutfenyők, rododendronok, törpefenyők és egyéb növényritkaságok is élnek.

A Föld minden tájáról érkeztek ide növények, többségük mag vagy dugvány formájában, különböző botanikus kertekből. Az egy hektáros, helyi védelem alá helyezett kertben mamutfenyők magasodnak, különleges ázsiai vagy épp amerikai fák és bokrok nőnek.

Berghauer Tibor elmondta, első növényeit még tanári pályája során, oktatási céllal ültette 1963-ban. A több mint 100 növényfaj között akadnak olyan fák és virágok, amelyek sehol máshol nem láthatóak az országban. A pécsi talaj nagyon meszes, ezért a rododendronok például nem szeretik, de a pécsbányai kert talaja savas, a virágok itt jól érzik magukat, főleg májusban, amikor virágba borulnak. Ezt a talajt a fenyők is kedvelik, van itt óriási mamutfenyő, lombhullató spanyolfenyő, kanadai fenyők, mediterrán növények, citrusok – olvashatjuk a PécsMa.hu beszámolójában.

A magánarborétumba, mely Pécsbányán a Zöldellő utca 15. szám alatt található, előzetes bejelentkezés után szívesen látják a látogatókat, óvodás és iskolás csoportokat.

https://www.facebook.com/pecsma.hu/videos/2070707576288448/

Forrás és képek: www.pecsma.hu