Síneken és közutakon.

Egy különleges busz-vonat hibrid mutatkozott be Kaiyo-ban, Japánban. A leginkább kisbuszra hasonlító jármű kétségkívül praktikusnak tűnik. Normál méretű, gumiabroncsokkal ellátott kerekeken közlekedik, azonban képes vasút-módra váltani, ilyenkor egy pár fémkerék ereszkedik le a hasából. Az elülső buszkerekek felemelkednek, de a hátsók stabilizálnak, a fémkerekeken pedig tud haladni. Az átváltás közútról sínre, vagyis buszról vonatra mindössze 15 másodpercet vesz igénybe.

A jármű nagyon hasznosnak tűnik, hiszen segítségével meg lehet spórolni az átszállást ott, hol közutakon nem lehet vagy nem érdemes továbbhaladni. A fejlesztők elsősorban az elmaradott vidékeken tartják hasznosnak a buszvonat bevetését ott, ahol idős a lakosság, a tömegközlekedés pedig nehézkes.

A világ első dupla üzemmódú járművén a gyártók több mint egy évtizede dolgoznak. A buszvonat számos színben elkészült már, dízelmotorral rendelkezik, egyszerre 21 utast tud szállítani 60 km/h-s sebességet érhet el vonatként, 100 km/h-t buszként.

Forrás: www.odditycentral.com, kiemelt kép: Facebook/阿佐海岸鉄道株式会社