Van datolya, tüskés és tengeri is.

Mi itthon, nagyjából háromféle uborkát ismerünk alaposabban: a kígyót, a fürtöst és a kovászolni valót. Azonban az uborka elnevezést ennél több dologra is használják a nagyvilágban.

Mexikói datolyauborka vagy más néven egérdinnye

Mini, 2-3 cm átmérőjű dinnyére emlékeztető gyümölcsöket hoz. Bár távolról származik, nálunk is vígan megterem. Frissen is fogyasztható, de savanyítva is kiváló.

Tüskés vagy kiwano uborka

Gömbhal-gyümölcsként is szokás emlegetni, nem véletlenül. Különös külseje, mely élénk narancssárgában pompázik és tüskéket visel élénk zöld, uborkára vagy cukkinire emlékeztető belsőt takar. Koktélokhoz, gyümölcssalátákhoz szokás használni.

https://www.instagram.com/p/BRWT5KBAMFn/?tagged=kiwano

Tengeri uborka

Aki járt már például a horvát tengerparton, jó eséllyel találkozhatott tengeri uborkával. A nevével ellentétben nem egy zöldségről van szó, hanem állatról. A földközi-tengeri uborka – mert vannak másmilyenek is – a tengerifüves homokos talajt részesíti előnyben, az iszapos-homokos részekből a szerves anyagokat fogyasztja előszeretettel. Mások viszont őt tálalják időnként a terített asztalon, a Távol-Keleten például egész sornyi receptet találunk a különféle elkészítési módokra.

Fotó: en.wikipedia.org

Bővebben a datolya- és a tüskés uborkáról:
Mexikói datolyauborka
6 gyümölcs, amely eddig bujkált előled