Ne adj esélyt a vérszívóknak.

A szúnyogok ellen a legjobb védekezés a megelőzés, azaz ha esélyt sem hagyunk annak, hogy a mi házunk tájékán telepedjenek meg.  Lehet, hogy elsőre nem jut eszünkbe minden lehetséges zegzug, ahol megbújhatnak és szaporodásnak indulhatnak, ezért összesezdtük a legfontosabbakat.

1. Ponyvák

Farakás, medence, kerti bútorok: ha ponyvával takar le bármit, akkor jó, ha tudod, hogy eső után könnyen megáll rajta a víz, és máris kész a szúnyog-nevelde. Legalább hetente egyszer rázd le, és szárítsd meg.

2. Magas fű

A szúnyogok előszeretettel bújnak el a magas fűben. Ezért is fontos a rendszeres fűnyírás, lehetőleg hetente.

3. Gyerekpancsolók

A vérszívóknak nincs szükségük hatalmas vízre, éppen elég annyi, amennyit a gyerekpancsolókban, felfújható medencékben találnak. Legjobb, ha minden használat után lefedjük a medencét, vagy kiöntjük belőle a vizet.

4. Madáritatók és fürdetők

A legtöbb ember nem cseréli az itatók-fürdetők vizét, vagy egyszerűen hagyja, hogy beleessen az eső – tökéletes életteret hozva létre ezzel a moszkitóknak.

5. Mesterséges tavacskák

A kerti tó egy igazi szúnyog-paradicsom! Állítólag hatékonyan távol tarthatjuk a rovarokat egy hal, az ún. szúnyogirtó fogasponty (Gambusia affinis)  telepítésével.

6. Homokozók

Egy jó kis árnyékos, nedves homokozó az eső után – több se kell a moszkitóknak. Jobb, ha napos helyre tesszük a játszóhelyet, vagy rendszeresen kiöntögetjük a vizet a formákból, vödrökből.

7. A kutya tálja

Nyilvánvaló, hogy nyáron a kutyusoknak is szükségük van a folyadékra, mégse hagyjuk, hogy pangóvíz álljon a táljukban. Öntsünk bele minden nap tiszta, friss vizet!

8. Ereszcsatornák

Tudod, melyek a leginkább figyelmen kívül hagyott szúnyog-tenyésztő helyek? Bizony, az ereszcsatornák! Mindenképpen tisztítsuk meg őket a csapadékos évszak kezdete előtt, és rendszeresen vizsgáljuk át, hogy ki tudnak e- száradni, nem áll-e meg bennük a víz!

9. Virágtartók

Ne hagyjuk, hogy álljon a víz a cserép alatti tálkában, virágtartóban! Ajánlatos szúnyogűző növényeket is ültetni (pl. muskátlit).

10. Gumik

A divatossá vált gumidekorációkban, gumihintákban is könnyen megállhat a víz-ellenőrizzük őket rendszeresen!

Forrás: www.housebeautiful.com