A Kis Hárs-hegy tetején.

A Budai hegységben, a Kis-Hárs-hegy tetején álló Makovecz-kilátó nyár óta tartó felújítása véget ért, a kilátó megszépülve várja a turistákat. Az építész örökségét gondozó Makovecz Imre Alapítvány munkatársai, a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei és a Budapesti Műszaki Egyetem építészhallgatói segítségével rendbe tett építmény 1977 óta emelkedik a Budai hegységben.

A kilátó most csatlakozott a Makovecz-túraútvonalhoz, amely mentén táblákon ismertetik a neves építész munkásságának egyes fejezeteit.

A munkálatok során a kettős csavarvonal formájú, akácfa gerendákból álló, 6 méter magas építményen visszabontották a korlátokat, majd a központi vastengelyen nyugvó tartószerkezet megerősítése után stabilabb korlátokat helyeztek a lépcsősorra és a kilátó tetejére is, majd az egész építményt lefestették.  Az erdőgazdaság a kilátó közvetlen környezetét is megújította: kilátóhoz vezető lépcsőfokok és a szomszédos tűzrakóhely is új formát kapott, valamint új padokkal és asztalokkal látták el a népszerű túracélpontnak számító pihenőhelyet.

A neves építészre jellemző volt a faanyagok használata, ezt a kilátó is jól bizonyítja. A Budapest II. kerületében található, a 362 méter magas Kis-Hárs-hegyről nyújt körpanorámát az észak-budai térségre. Az építményre felkapaszkodva többek között látni lehet a Dunát a belváros egy szeletével, a budai várat, valamint a Citadellát is. A János-hegy és a Tündér-hegy óriási tömbjei a Zugliget katlanával innen nézve érvényesülnek leginkább, míg északi irányban a Nagy-Hárs-hegy tömbje zárja le a kilátást.

A kilátót egyszer már újjáépítették, 2008-ban. Az elmúlt 10 évben ismét elhasználódott, időszerű volt a felújítása.

A Makovecz-kilátót legkönnyebben a népszerű Szépjuhásznétól, vagy Hűvösvölgyről közelíthetjük meg. A Gyermekvasút Hárs-hegy állomása esik hozzá a legközelebb, és a Hárs-hegyi tanösvény útvonala is érinti az építményt.

Forrás és képek: parkerdo.hu