Még a ruhán is képesek átcsípni.

Szokatlanul nagy szúnyogok árasztották el a Florence hurrikán pusztításával hátrahagyott területeket Észak-Karolinában. A szúnyogok a Psorophora ciliata faj egyedei, a leggyakrabban „gallinipper” néven emlegetik őket. Ez a szúnyogfaj a legnagyobb Amerikában, egy-két réteg ruhán is könnyedén keresztülcsíp.

Fotó: Sean McCann

Az amerikai szúnyog akár háromszor is nagyobb lehet, mint a hagyományos fajok, akkora, mint egy darázs.  A gallinipperek általában az USA keleti és déli államaiban jelentősek, elsősorban nagy esőzések után jelennek meg tömeges, főként Floridában szoktak rajzani.

A Florence hurrikánnak köszönhetően a szúnyogok tenyészhelyeit a víz egyszerre öntötte el, egyidejű kelést generálva az évek óta nyugalmi állapotban lévő fészkekben.

Fotó: Alan Cradick/Reuters

Az észak-karolinai kormány már el is különített 4 millió dollárt a szúnyoggyérítésre, egészségügyi tájékoztatót adtak ki a lakosság részére, amelyben jelzik, hogy a szúnyogok többsége ártalmatlan, noha egyesek hordozhatják a nyugat nílusi vírust és más, agyhártyagyulladást okozó vírusokat.

A jó hír az, hogy az ijesztő, hatalmas termete ellenére az óriásszúnyog nem veszélyesebb, mint kisebb társai. Leszámítva, hogy a csípése kellemetlenebb, nagyobb lehet. Ráadásul ha ránk száll, olyan érzésünk lehet, mintha egy kisebb madár landolt volna rajtunk.

https://www.facebook.com/cassielakeport/videos/10205436106939226/

Forrás: qz.com