Tudod, hogy miként építheted az étrendedbe ezt az egyre népszerűbb táplálékot?

Az egyiptomi útifű, egyiptomi bolhafű vagy indiai bolhafű, esetleg psyllium (a psylla szó jelentése bolha) néven ismert növény egy Nyugat-Ázsiában és Indiában őshonos egynyári faj. Az ajakosvirágúak rendjébe, az útifűfélék családjába tartozik (latin neve Plantago ovata).

Útifű maghéj Joshua Tree National Park

A lényeg az apró magvakban lakik

Egy növényen akár 15000 géllel bevont, bolhára emlékeztető mag is helyet foglalhat. Ezek az apró, szürkés-rózsaszín, ovális alakú magocskák egyre ismertebbek az egészségtudatosan táplálkozók körében. A növényből nyert mag és a magburok ugyanis a konyhában hasznosítható. A mag nyálkaanyagot, valamint fehérjéket, lipideket, aukubint és szterolokat tartalmaz.

Magas (85%-os) rosttartalma miatt hashajtóként is használják, de emellett igen hatékony a magas vércukorszint, a székrekedés, a magas koleszterinszint és a glükóz intolerancia kezelésében is. A nyálkaanyag képes felszívni a vizet, jóllakottság érzést biztosít, aminek köszönhetően teljesebbnek érezzük magunkat. Ez pedig a fogyni vágyóknak lehet örvendetes.

Útifű maghéj fractalv

Felhasználási módja

A legegyszerűbb felhasználási mód, ha bármilyen levesbe, főzelékbe elkeverjük az útifű maghéját. Hozzáadhatjuk liszttel készülő ételekhez is, például kenyérhez, zsemléhez, de vajhoz keverve, esetleg fűszeres olajhoz is fogyaszthatjuk. Készíthetünk vele pudingot, de különböző krémeket, szószokat is dúsíthatunk vele. Arra kell figyelnünk, hogy megnő a vízszükségletet, használatakor növeljük vízfogyasztásunkat!

Ha fogyókúrás célokra szeretnénk használni az útifű maghéjat, akkor a leghatékonyabb eredményeket úgy érhetjük el, ha 30 perccel az étkezés előtt, reggel és este egy evőkanál útifű maghéjat elfogyasztunk egy pohár vízzel, teával vagy gyümölcslével. Fontos tudunk, hogy kúraszerű, hosszabb ideig tartó alkalmazása csak orvosi felügyelet mellett ajánlott!

Címfotó: Patrick Dockens