Mindannyian tudjuk, hogy a Föld folyamatos változásokon megy keresztül.

A bolygónk felszínén megfigyelhető átalakulások egy része több millió évvel ezelőtt elkezdődött, míg vannak olyanok, amelyek az elmúlt évszázadban vagy csupán a mi életünkben váltak igazán láthatóvá, észrevehetővé – és talán éppen ezért ezek érintenek bennünket a legérzékenyebben.

Az alábbi fotópárok a NASA gyűjteményének beszédes darabjai: azt ábrázolják, milyen drámai módon változott meg a Föld képe az elmúlt 100 évben.

1. Las Vegas terjeszkedése

Las Vegas területe mindössze 12 év alatt igen jelentősen megnőtt. A bal oldali kép 1984-ben, míg a jobb oldali 2007-ben készült. Az első azt mutatja, hogyan befolyásolta a város népessége a Dél-Nevada legnagyobb részét vízzel ellátó Mead-tó erőforrásait: 1984 és 2007 között drasztikus mértékben lecsökkent a tó vízszintje.

Változó bolygónk nrdc.org

2. Colorado folyó és Mexikó

Mindössze 12 év leforgása alatt drasztikusan lecsökkent a Colorado folyó vízhozama. Az 1985-ös kép a térséget sújtó hatalmas árvíz, míg a 2007-es szárazság idején készült. Az esőzések fontos szerepet játszanak a Colorado-medence vízszintjének fenntartásában.

Változó bolygónk coastalcare.org

3. Olvadó gleccser a Himalájában

Az előrejelzett változások mindenhol, így a Himalája gleccsereinek fogyásában is tapasztalhatók. A bal oldali, 1956-ban készült fotón a tó viszonylag kicsi, ami a gleccser épségére utal. A jobb oldali színes fotó 2007-ben készült; a rajta látható felduzzadt tó azt szemlélteti, milyen gyors ütemben erodálódott a gleccser.

Változó bolygónk chimalaya.org

4. Az egyiptomi városok terjeszkedése

1987 és 2014 között Egyiptom népessége 6 millióról 15 millióra nőtt. A városiasodás immár elérte a Nílus által táplált sivatagos földterületeket is.

Változó bolygónk nationalgeographic.com

5. Olvadó gleccser Közép-Peruban

A gleccserek állapota szolgáltatja a legszembeötlőbb bizonyítékot bolygónk változására. A Közép-Peruban található gleccser a világ egyik legnagyobb trópusi égövi jégsapkája, amely korábban a tengerszint feletti 5691 méteres magasságban az egész fennsíkot beborította. Még 1978-ban is a gleccser növekedése volt megfigyelhető. 2005-ben azonban már jelentős fogyásnak indult, amelynek nyomán egy közel 60 méter mély tó alakult ki.

Változó bolygónk emaze.com

6. Yacyreta-Apipe duzzasztógát, Paraguay

A képek a természetes környezet szomorú hanyatlását mutatják Paraguayban. A bal oldali fotó az Argentína és Paraguay közös vállalkozásában megvalósult Yacyreta duzzasztógát megépítése előtt készült. Az 1994-es befejezés óta a folyó vízszintje olyannyira megemelkedett, hogy elárasztotta a környező területeket. A korábban jaguároknak, óriás vidráknak, hangyászoknak és 650 madárfajnak otthont adó terület mára víz alá került. A korábbi fénykép 1985-ben ábrázolja a területet, míg a második 2010-ben készült.

Változó bolygónk nasa.gov

7. Gleccser, Yosemite Nemzeti Park

A Lyell gleccser a második legnagyobb a Sierra Nevada hegységben. 1833 és 2015 között felszíne közel 80%-át elveszítette; ennek 10%-át 2011 és napjaink között. A klímaszakértők úgy vélik, a gleccserek fogyása az éghajlati változásoknak tudható be.

Változó bolygónk citylab.com

8. Árvíz Kambodzsában

A Nari-tájfun 2013 októberében heves esőzéseket, majd a Mekong és Tonle Sap folyók mentén kiterjedt árvizet váltott ki Kambodzsában. Másfél millió ember kényszerült elhagyni a lakóhelyét, és 300 ezer hektár rizsföld pusztult el. A főváros, Phonm Penh a 2013. május 17-én, majd 2013. október 24-én készült fotók közepén látható.

Változó bolygónk wired.com

9. Alaszka fogyatkozó gleccserei

Az 1941-ben, illetve 2004-ben készült képek az alaszkai gleccserek felületének csökkenését szemléltetik.

Változó bolygónk cpacanada.ca

10. Az Urmia-tó kiszáradása, Irán

Az iráni Urmia-tó kiszáradása messze a legszomorúbb példa a bolygónkon végbemenő változásokra. Az Urmia-tó egy időben a Közel-Kelet legnagyobb sósvizű tava, egyben a világ harmadik legnagyobb tava volt. A duzzasztók építése, a felszín alatti vizek túlzott felhasználása, valamint az aszály miatt a tó eredeti méretének 60%-ára zsugorodott össze.

Magas sótartalma miatt a halak és a madarak eltűntek a tóból. Szakértők a tó teljes kiszáradásával számolnak. Az első fotó 1985-ben, míg a második 2010-ben készült.

Változó bolygónk elespectador.com