Nem csak a virág lehet mutatós.

A szobanövények ugyan virágozhatnak is, de nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy az év nagy részében leveleikkel díszítenek. Nem csak romantikus lelkületűeknek érdemes különleges, szív alakú leveleket hozó növényeket választaniuk!

Mutatjuk a legismertebbeket:

1. Hegyescsúcsú futóka (Epipremnum aureum)

Szobaliánnak, szobai futókának is nevezik ezt az igénytelen növényt, amely szív alakú leveleivel teszi zöldebbé környezetét. A NASA listáján is helyet kapott, mint kitűnő levegőtisztító, mivel eltávolítja a beltéri mérgeket, így például a formaldehidet, benzolt és xylolt.

2. Nagy flamingóvirág (Anthurium andraeanum)

Bár virágnak tűnnek, nagy, bőrszerű, legtöbbször piros murvalevelei vannak, amelyek a torzsavirágzatot ölelik körbe. A viaszos, szív alakú levelek egyébként ma már a nemesítőknek hála más színekben is léteznek pl. lila, rózsaszín, fehér fajták is kaphatóak.

3. Nyíllevél (Syngonium podophyllum)

Nem klasszikusan szív alakúak a levelei, de valahogy mégis arra emlékeztetnek megjelenésükben. Jól mutat beltéren akár függőkosárban is, de ne öntözzük túl és kerüljük a közvetlen napfényt is.

4. Szívlevelű viaszvirág (Hoya kerrii Craib)

Rendkívül látványos, szív alakú levelei miatt kedvelt növény a Valentin nap környékén. Karakteres, húsos, vastag levelei vannak.

5. Szobaciklámen (Cyclamen persicum)

Nagyon szép, mutatós levélzettel és színes virágokkal rendelkező, népszerű szobanövény.

6. Szívlevelű filodendron (Philodendron hederaceum)

Könnyen nevelhető, igénytelen szobanövény. Akár a házban, akár az irodában is eléldegél, elegendő, ha néhány órán keresztül kap némi fényt.

7. Ámpolna gyertyavirág (Ceropegia linearis)

Félszukkulens kúszónövény, szív alakú leveleivel és szőrös, rózsaszínes virágaival igen mutatós, különösen függesztett tartóban.  Meleg, napos helyre állítsuk.

8. Pajzspáfrány (Hemionitis arifolia)

A páfrány talaját mindig tartsuk nyirkosan, párás, meleg környezetet kedvel.

9. Bételbors (Piper betle)

Igazából fűszernövény ehető, szív alakú levelekkel. Kültéren is nevelhetjük, fagymentes helyeken, de szobanövényként is megállja a helyét.

10. Filodendron (Philodendron gloriosum)

Kolumbiából származó, különleges szépségű növény. Nagy levelei szívet formáznak.  Félárnyékos, vagy árnyékos helyen is tarthatjuk.

Forrás: balconygardenweb.com