Éjjeli védelem.

Az éjszakai autózás egyik veszélye, hogy vadak bukkannak fel a semmiből, főként akkor, ha erdő-mezős területen haladunk. Ezeket az állatokat nagyon nehéz a sötétben időben észlelni, elütésük pedig drága mulatság, ráadásul nem csak szegény pára, de a mi életünket is veszélyezteti.

Finnországban a becslések szerint évente kb. 4000 rénszarvas válik a járművek áldozatává.

Az állománybeli kár mellett az anyagi veszteség is jelentős. Ezért egy rénszarvasokat védő szövetség különféle megoldásokat eszel ki annak érdekében, hogy minél kevesebb állat szenvedjen balesetet.

Fotó: Anne Ollila

Az egyik egyszerűnek tűnő módszer az, hogy fényvisszaverő festékkel fújják be az állatok agancsát.

A szarvasok így éjjel is láthatóvá válnak, amennyiben rájuk vetül a fény, például az autó fényszórója által. A festéksprayt a bundán is tesztelték, de sokkal hatékonyabb, ha az agancsra kerül. Olyan ez, mintha kerékpáros mellény lenne az állaton: a vezetőnek is van ideje lassítani és az állatnak is elmenekülni.

Fotó: Reindeer Herder’s Association

Sajnos a festék egyelőre még a gyakorlatban nem annyira tartós és könnyen használható, mint az elvárható lenne. A szervezet azonban nem adja fel, dolgozik a megoldásokon. A finnek számára rendkívül fontos, hogy a rénszarvasokat is a lehető legnagyobb biztonságban tudják.

Fotó: Reindeer Herder’s Association

Forrás: mymodernmet.com