Adatgyűjtő szenzorokkal.

Egy különleges, 12 méteres gyalogos hidat avattak Amszterdamban. Az egyedülálló építményt 3 dimenziós nyomtató segítségével készítették el.

A híd rozsdamentes acélrudakból készült hegesztő robotkarok segítségével, a holland MX3D vállalat műhelyében, az Arup mérnöki céggel együttműködve. A tervezés a szintén holland Joris Laarman Lab nevéhez fűződik. A szerkezet 6 tonnát nyom és 6 hónapra volt szükség ahhoz, hogy a robotok kinyomtassák az átkelőt. A híd az amszterdami vöröslámpás negyed egyik legrégebbi csatornája fölött ível át.

Azon túl, hogy a híd betölti alapvető szerepét és átkelhetünk rajta, egyben élő laboratóriumként is működik, rejtett szenzorokkal, amelyek valós idejű adatokat gyűjtenek.

Valahányszor egy gyalogos átsétál, keresztülfut vagy kerekezik rajta, az érzékelő különféle információkat gyűjt, amelyek a híd szerkezeti és egészségi állapotáról nyújtanak képet.  Így például a rezgés, a feszültség, az elmozdulás, a levegő minősége, hőmérséklete mind feljegyzésre kerülnek.

Az adatokat arra használják, hogy a híd digitális ikertestvérét megalkossák, ez a számítógépes változat abban segít, hogy előre lássák, miként fog a struktúra viselkedni a használat során. Így könnyebb lesz karbantartani és ugyanakkor a mérnökök arról is tisztább képet kapnak, hogy a 3D acélszerkezet nagyobb léptékben, komplexebb építményekben miként viselkedik.

A jövő építészei számára nagy lehetőségek rejlenek a 3 dimenziós nyomtatott struktúrákban. Az új eszköz a tervezők számára egészen elképesztő dizájnok megvalósítását jelentheti. Sokkal nagyobb szabadságot nyújt az anyag alakjának és tulajdonságai tekintetében, ugyanakkor nagyobb kreativitást is követel a szakemberektől.

Az amszterdami híd a tervek szerint 2 évig marad a helyén, amíg az eredeti hidat renoválják.

Forrás: www.amusingplanet.com