Láttál már bolha lábizmot?

Állítólag a bolygónkon élő állatfajok több, mint 95%-a kisebb, mint a hüvelykujjunk. Ennek ellenére a világ legtöbb múzeumában a gerinceseket láthatjuk kitömve vagy éppen csontváz formájában. A nagyméretű állatok lenyűgözőek, a különleges fajok sokszor a szemet is gyönyörködtetik, érthető, hogy ezekkel szívesen büszkélkednek az intézmények. Az állatvilág azonban sokkal változatosabb, sokszínűbb, ugyanúgy helyük van az apróbb, kevésbé látványosabb fajoknak is.

Számos múzeumban őriznek metszeteket, mikroszkopikus felvételeket, diákat, fotókat, tárgylemezeket a gerinctelenekről is, azonban csak kevés helyen tudják őket megfelelően kezelni és a közönség számára is látványosan megmutatni.

Fotó: Kate McNab
Fotó: Kate McNab
Fotó: Kate McNab

A londoni zoológiai múzeum (Grant Museum of Zoology) viszont létrehozott egy részleget, amelyet kifejezetten a kisméretű gerincteleneknek szentelnek. A Micrariumban több mint 2 ezer faj kerül bemutatásra, a diák és metszetek a padlótól a plafonig borítják a falakat, így láthatóvá válnak az apró részletek is. Megvizsgálhatjuk egy muslica szemét, a bolha lábizmát, a légy szárnyának rajzolatát vagy épp a takácsatka teljes valóját.

Fotó: Grant Museum of Zoology/Richard Weedon
Fotó: Grant Museum of Zoology/Richard Weedon
Fotó: Grant Museum of Zoology/Robert Eagle

Noha a 2 ezer kiállítási tárgy soknak hangzik, a kis méret miatt ezek mind elférnek egyetlen helyiségben. A plafonon lévő tükör segít abban, hogy úgy érezzük, mintha a végtelenségig folytatódna a gyűjtemény sora. A hátsó megvilágítás pedig hozzájárul a miniatűr részek felfedezéséhez.

20170424_22 Micrarium | Grant Museum of Zoology - 21 University St, London, England

Micrarium

Aki belép a múzeumba, különleges hatású teremben találja magát. Az elképesztő mennyiség és szépen elrendezett metszetek igazán élvezhetővé teszik a kiállítást.

A Micrarium 213 óta várja az érdeklődőket. A kiállítás célja az, hogy a látogatók betekintést kapjanak a gerinctelenek sokféleségébe, hatalmas gazdagságába. A Földön élő 30 millió faj túlnyomó része gerinctelen, ideje velük is jobban megismerkedni!

Forrás: www.amusingplanet.com