Rejtély, hogy mitől kapott fura színt.

Majd ha piros hó esik – szoktuk mondani, amit persze valójában úgy értünk, hogy soha napján. Azt nem tudjuk, hogy az oroszok is szoktak-e hasonlót mondani, de azt igen, hogy ezentúl kétszer is meggondolják majd a dolgot, ugyanis meglehetősen különös eset történt Szentpéterváron december 26-án. A városban kék hó kezdett hullani.

Fotó: Horizon Z/YouTube

A lakosok az első döbbenet után pánikba estek, feltételezve hogy a csapadék valamilyen toxikus vagy szennyező anyagot tartalmaz. Ezidáig nem született hivatalos magyarázat a kék hóra, a vizsgálatok még folynak.

Természetesen az emberek is próbálták kitalálni a különös jelenség okát, szerintük a legvalószínűbb az, hogy a város vegyi-gyógyszerészeti kutató intézetének nemrégiben történt bontásával van összefüggésben a rendhagyó havazás. A kutatók feltételezik, hogy a színezett hó kékségét a kobalt, mint fémes vegyület, esetleg a gyógyszerészeti kísérletek során használt metilénkék okozta. A havat már elküldték elemzésre a laboratóriumokba, hogy kiderítsék, van-e benne toxikus vagy fémes vegyület.

Különös érdekesség, hogy ez nem az első eset, amikor kék hó esik Oroszországban. 2015-ben ugyanis már volt hasonló tapasztalat, akkor Cseljabinszkben hullott kék hó. Ott állítólag a szín eredetét sikerült visszavezetni: a húsvétra használt kék tojásfesték jutott egy gyár szellőző berendezésébe, és beterítette a környéket.

Remélhetőleg addig is, amíg kiderül, hogy mitől kék a mostani hó, a szentpéterváriak tartózkodnak a hógolyó-csatáktól és a hóangyalkák készítésétől, hiszen nem tudhatjuk, hogy nem tartalmaz-e mérgező anyagot a csapadék.

https://youtu.be/b1J8TP46ZWc

Forrás: www.mnn.com