2 programsorozatot mutatunk Magyarországon.

Tudjuk, hogy Japánban óriási hagyománya van a várva-várt cseresznyevirágzásnak, a szigetország tradicionális ünnepe a Sakura, amikor tömegek ülnek ki a parkokba, hogy gyönyörködjenek a rózsaszínbe borult cseresznyefákban.

Immáron 10 éve, hogy hazánkban is ehhez hasonló rendezvénnyel várják a látogatókat az ELTE Füvészkertben. Amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak, a látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a Sakura fák virágzásában.

A Sakura ünnepek mindig 2 hétvégét ölelnek fel, a közönségrendezvények hétvégén vannak, de a hét folyamán is jöhetnek a látogatók piknikezni a virágzó cseresznyefák alatt (más időszakokban nem szabad a kertben a fűre leülni, rálépni.) Idén április 8-9-én és 15-16-án rendezik meg a programsorozatot.

A hétvégi programokon az évek során a japán kultúra nagyon sok különleges és érdekes formában mutatkozhatott be. Idén is lesz kalligráfia tanítás és bemutató, japán harcművészeti bemutató, japán tradicionális fegyverkiállítás, japán gasztronómiai workshop, Go oktatás, japán zene koncertek, manga bemutató és e szubkultúra találkozó. Lesz haiku verseny, a legszebb haikuk a kertben is olvashatók. A gyerekeknek szóló kézműves foglalkozások idén a második, húsvéti hétvégén kapnak helyet.

További információ: www.fuveszkert.org

A Magyarország cseresznyéskertjeként ismert, Tisza parti Nagykörűben található hazánk legnagyobb cseresznyefa gyűjteménye, több, mint 200 hektáron. Nem csoda, hogy a helyiek is legalább akkora lelkesedéssel várják a fák virágba borulását, mint a japánok. Idén Húsvétra időzítve ünneplik a virágbontást, egész napos programokkal: lesz fagyűző szertartás, faölelés, koncertek, és megkóstolhatjuk a cseresznyés rétest is.

További információ: nagykoru.hu