Reneszánszát éli ez a lakberendezési tárgy.

Vannak olyan tárgyak a lakásban, amelyektől azt reméljük, hogy nyugalmat és stresszmentes légkört teremtenek körénk. Ilyen például a közkedvelt sólámpa is, ami lassan minden háztartásban ott világít. De vajon tényleg olyan hatásos, mint amilyennek hisszük?

Íme, 10 dolog, amit vélhetően nem tudtál róluk!

1. Már az 1980-as években kaphatóak voltak

A divat örök körforgásban van, mint tudjuk – így lettek újra népszerűek a sólámpák is. Először a 80-as években váltak ismertté, és manapság élik reneszánszukat. Vélhetően a nyugtató hatásuk miatt olyan időszerűek a rohanós világunkban.

2. Számos jótékony egészségügyi hatásuk van – legalábbis a feltételezések szerint

Ahogyan egy villámlással teli zivatar után tiszta és friss a levegő, úgy ezek a lámpák is azt állítják, hogy megtisztítják a levegőt. Negatív ionokat generálnak, amelyek semlegesítik a méreganyagokat. A tisztább levegő jó hatással van az allergiásokra is.

3. Minél sötétebb rózsaszín, annál jobb minőségű

Állítólag, ha a lámpád halvány rózsaszín vagy látható fekete lerakódások vannak a kristályban, akkor gyengébb minőségű, mintha sötétebb árnyalatú lenne.

https://www.instagram.com/p/BSTn12GBlYk/

4. Ebben az évben is több ezret hívtak vissza

Sok velük a gond: idén például bizonyos típusokat túlmelegedés és tűzveszélyesség miatt hívtak vissza. Csak megbízható forrásból vásárolj!

5. Az emberek nem tudnak betelni velük

Valahogy mindenkinek kell ilyen, neked is úgy tűnik?

https://www.instagram.com/p/BSRG8YyDK8X/

6. Egy csomó port termelnek

A levegőtisztítási módszerük valójában abban rejlik, hogy az általuk termelt negatív ionokhoz kötődik a por, a pollen és minden mocsok. Úgyhogy gyakori portörölgetésre számíts!

7. Használat közben „izzadnak” is

A negatív ionok a levegőben található nedvességet is megkötik, ezért a lámpa sónyomot vagy víznyomot hagyhat az asztalon használat után. Ennek elkerülése érdekében, tartsd a lámpádat valami alátéten, vagy olyan felületen, amely ellenáll a nedvességnek.

8. Mindenféle formában és méretben kaphatóak

Kocka, hatszög, szikladarab: nem csak ovális formában létezik a sólámpa!

9. Különböző helységekbe különböző méret való

Ha egy nagyobb szobában szeretnénk levegőt tisztítani, nagyobb lámpára van szükségünk, és a kisebbe a kisebb is elég.  Ha csak egyetlen helyen tartunk (pl. a hálóban, az ágyunk mellett), akkor elegendő egy kisebb lámpát beszerezni.

10. Hangulatba hoznak

El kell ismerni, semmihez sem fogható az a hangulat, amit egy ilyen lámpa képes árasztani, a rózsaszínes-sárgás derengéssel. Tökéletes hangulatos, intim éjszakai fénynek, elalvás előtti olvasólámpának, amikor már hangolódunk az éjszakára.

https://www.instagram.com/p/BSRLccujG7F/

Forrás: HouseBeautiful