Hajózás a homokon.

Ausztrália Alice Springs nevű városában minden augusztusban egy különös, mókás rendezvényre gyűlnek össze az emberek. A szokatlan versenyre egy olyan folyón kerül sor, ami jóformán sosem lát vizet. A hajók és csónakok alsó fele hiányzik, így a hajósok a saját lábaikon haladva tudják a járművet mozgatni.

Az évenként megrendezésre kerülő eseményen több száz résztvevő próbál a kiszáradt, homokos folyómederben haladni különféle járművekkel: jachtformájú fémhajókkal, evezős csónakokkal, kajakokkal. A záróeseményen, amit a ’Hajók csatájának’ neveznek, feldíszített járgányok csapnak össze vízágyúk és vízibombák segítségével.

Alice Springs pontosan olyan száraz, mint Ausztrália bármely más sivatagos vidéke. Bár távol esik mindentől, gyakorlatilag a semmi közepén található, virágzó és vidám közösség alkotja.

Technikailag ugyan van a városnak egy folyója, amit Todd-nak neveznek, de a medre szinte mindig csontszáraz. Azonban azokon a ritka alkalmakon, amikor mégis folyik benne víz, a folyam képes elsodorni az embereket, mivel alig 15 perc alatt folyóvá tud duzzadni. Ez csak nagyon erős esőzések után következik be. A száraz mederben számos hajléktalan is menedékre talál.

A Henley-on-Todd regatta 1962-ben mókaként indult, amikor a meteorológiai állomás egyik dolgozója viccből felvetette, hogy a Temzén rendezett, híres, ’Henley Royal Regatta’ nyomán ők is tarthatnának versenyt.

The Henley-on-Todd regatta az egyetlen, száraz folyómederben tartott regatta a világon, amit épp akkor kellett először elhalasztani 1993-ban, amikor ténylegesen víz volt a mederben a nagy árvizek miatt.

Fotó: portengaround/Flickr

The Henley-On-Todd Regatta teljes mértékben önkéntes alapon működik, az összegyűjtött pénzzel pedig különféle jótékonysági és humanitárius szervezeteket támogatnak.

Forrás: www.amusingplanet.com