Tündértojásnak is nevezik, de közönségesebb neve is van.

Mit szólnál, ha azt látnád, hogy a feltört tojásnak egyszerűen nincs sárgája? Meglepődnél, igaz? Nemrég történt az eset, hogy egy japán nő főtt tojást akart készíteni, és amikor az egyiket feltörte, döbbenten vette észre, hogy csak fehérje rejtőzik a héj alatt. A sárgáját egyáltalán nem látni – legalábbis a Twitterre posztolt fotó szerint.

Néha persze előfordul, hogy a sárga rész elbújik, és a félbe vágott tojásnál esetleg még nem látszik, de ebben az esetben egyáltalán nem is létezett. Hogyan lehetséges ez?

A sárga nélküli tojások nem is annyira ritkák, mint hihetnénk! Sőt, a csirketenyésztők és csirketartók külön neveket is adtak az ilyen tojásoknak: boszorkánytojás, tündértojás, kakastojás, hoppátojás, törpetojás, széltojás és leggyakrabban (elnézést) fingtojás. Ez utóbbi – meglehetősen kifejező – név abból a hiedelemből ered, hogy ezek a tojások a csirke bélgázából származnak.

Gyakran előfordul, hogy ezek a sárga nélküli tojások kisebbek egy hagyományos tojásnál, éppen ezért kerülnek ki a legtöbbször a forgalomból, és nem jutnak el a fogyasztókhoz. Holott micsoda piaci rést tölthetnének be: ott az a sok recept, ami csak a tojás fehérjéjét használja!

A legmeglepőbb egyébként az a tény, hogy a sárga nélküli tojásokon mindenki ledöbben. Pedig ha belegondolunk, a természetben zajló folyamatok soha nem hibátlanul mennek végbe – és nincs ez másként a tojásképződésnél sem.