Lenyűgöző helyszín.

Svájc havas hegyei között bújik meg a Furka-hágó, amely az Uri kantonban található Urseren-völgyet köti össze a Wallis kantonban lévő gomsi körzettel.

Lenyűgöző panorámájú, szűk út kanyarog itt, a festői hegyoldalon, amely mágnesként vonzza a turistákat. Itt találjuk a Rhone-gleccsert és jégbarlangját is: egy 100 méter hosszú alagutat, amelyet minden évben a jégbe vájnak, és elképesztő kék színben pompázik. A terep a kiránduláshoz, hegymászáshoz, síeléshez is kitűnő. A Furka-hágó még egy rövid jelenetben is az 1964-es James Bond filmben (Goldfinger) is feltűnt.

Fotó: ilirjan rrumbullaku/Flickr

Van egy szakasza, ahol az út visszafordul és egészen közel kerül a gleccserhez. 1882-ben egy fiatal férfi, Josef Seiler itt épített egy hotelt, az egyik hajtűkanyarban. Az azt követő évtizedekben a szálloda a svájci Alpok egyik ikonikus épületévé vált. Sehol máshol a világon nem tudtunk ilyen közel menni autóval egy gleccserhez, bejelentkezni egy hotelbe és az erkélyről gyönyörködni a masszív jégtömegben, vagy lesétálni a kis járdán a gleccserhez.

Maga az épület az utolsó nagy fejlődési hullámban épült, ami egész Svájcot megmozgatta az 1880-as években. Az I. világháború előtt rengeteg szálloda létesült, igazi aranykor volt ez a turizmus történetében.

Hotel Belvédère egyedülálló panorámája elkényeztette a vendégkörét, akik időnként akár hetekre is kivettek itt szobát a nyári szezonban. A századfordulón olyan jól ment az üzlet, hogy meg kellett növelni az épületet két szinttel és az ágyak száma is 90-re emelkedett.

A Hotel Belvédère 2429 méter magasságon várta a vendégeket.

Fotó: Diriye Amey/Shutterstock.com

A Rhone-gleccser alja. A jobb sarokban látható, hogy hol parkoltak a hotel vendégei.

Fotó: Diriye Amey/Shutterstock.com

A 20. század folyamán elterjedtek az autók és 2 vasútvonal is létesült, így egyre nagyobb lett a szálloda látogatottsága. Az 1960-as években azonban visszaesés volt tapasztalható: ami korábban 2-3 napos kirándulás volt, egynaposra rövidült az autók sebességének köszönhetően. Nem kellett feltétlenül itt aludni, már meg lehetett állni egy gyors ebédre vagy egy kávéra, és száguldani tovább.

Fotó: Benoit Bruchez / Shutterstock.com
Fotó: Juergen_Wallstabe / Shutterstock.com

Szívszorító, de néhány éve ez a gyönyörű hotel is bezárt, és talán már sosem fog újra kinyitni.

Fotó: Diriye Amey/Shutterstock.com

Forrás: www.amusingplanet.com