Földbevájt üvegházak.

Állítása szerint a világ legjobb citrusféléi teremnek nála: Russ Finch egykori postás büszke a növényeire. Ráadásul a férfi a felhasznált energiára naponta mindössze 1$-t költ.

A déligyümölcsök hozzánk jórészt trópusi területekről érkeznek, vagy esetleg óriási fóliaerdők, üvegházak alatt teremnek – ezek pedig csak úgy falják a fosszilis energiaforrásokat.

Azonban a Föld belső hőjét hasznosítva elérhetjük azt, hogy pazarlás és környezetszennyezés nélkül burjánozzanak a narancsok és más trópusi növények az üvegházakban.

Finch építményének alapja a walipini- a földbe vájt üvegház. Ennek szintje kb. 120 cm-re van a föld felszíne alatt, a teteje pedig dél felé lejt, hogy a lehető legtöbb napot hasznosítani tudja. Nappal jól fel tud belül melegedni (akár 26 °C-ra) éjjel viszont, amikor csökken a hőmérséklet, a geotermikus hőt hívják segítségül.

„Mindössze annyit teszünk, megpróbálunk kb. – 2° C-ot tartani télen.  Az egyetlen hőforrás a Föld hője, ami 2,5 méter mélyen már 11 °C körül lehet.” – mesélte Finch.

Ez pedig pont megfelelő a narancsnak és más finom gyümölcsöknek.

„Bármilyen kis növényt találunk, megpróbáljuk elültetni, és meglátjuk, mi lesz. Nem nevelgetünk palántákat. Csak betesszük a földbe, ha elhervad, elhervad. Azonban a legtöbb növény szépen megmarad. Igazából bármelyik trópusi növényt fel tudjuk nevelni.” – büszkélkedett a férfi.

Eddig nem sok sikeres üvegház épült ezen a vidéken, köszönhetően az időjárásnak. Túl magasak az energiaköltségek. De így, hogy sikerült rácsatlakozni a Föld hőjére, drasztikusan csökkentek a költségek.

Finch terményei a helyi piacon találnak gazdára, de a legnagyobb üzlet magának az üvegháznak az értékesítése: a struktúra és a dizájn értékesítése. Eddig 17 ilyen földbevájt ház talált gazdára az USA-ban és Kanadában.

Az alábbi felvételen a lenyűgöző Mr. Finch (és macskája!) kalauzol minket körbe az üvegházban.

Forrás: www.treehugger.com