A naptej a fő bűnös.

A víz minősége és a tó ökoszisztémája az első, a nyaralók szórakozása másodlagos: a Szent Anna-tó vízében ezért nyártól tilos lesz fürdőzni. Már ki is helyezték a tiltásra figyelmeztető táblákat, remélve, hogy az üdülők megértik az intézkedés hátterét.

A környezetvédelmi területet felügyelő szakemberek szerint ugyanis a fürdőzők miatt sok naptej került a vízbe, szennyezve a tavat – írja az Agerpres hírügynökség.

„2017. december 12-én megjelent a Hivatalos Közlönyben a Szent Anna-tó és a Mohos-tőzegláp menedzsmentterve, amelyben az egyik új szabályzás értelmében tilos a fürdés. Kivételt képeznek a triatlon, duatlon és más típusú úszóversenyek” – magyarázta Gavrilă Hadâmbaş, a természetvédelmi terület őrzője, aki az intézkedést indokolva hozzátette, a legtöbb turista nem várja meg, amíg megszárad a testére kent naptej, így nyár végére általában egy vékony réteg naptej úszik tó vizén.

https://www.instagram.com/p/BX3wjOknDjy/?tagged=szentannat%C3%B3

A hosszas egyeztetések után megszületett határozat a természetvédelmi területen lévő tó vízének minőségét tartja szem előtt.

A Szent Anna-tó Délkelet-Európa egyetlen épségben megmaradt vulkáni krátertava. 946 méteres tengerszint fölötti magasságban helyezkedik el, felszíne húsz hektár, alakja majdnem kör alakú, medre tölcsér alakú, legnagyobb mélysége hét méter.

https://www.instagram.com/p/BgyLbK-B-4-/?tagged=szentannat%C3%B3

A Szent Anna-tó vízgyűjtő területe kicsi, nincs kapcsolatban a helyi vízrajzi hálózattal, főleg a csapadék, a környező hegyek hóolvadása táplálja. Nincs közvetlen lefolyása, a víz csak a földbe szivárog el, és bukkan fel később források formájában a vulkán külső részén. A Szent Anna-tavat és a Mohos-tőzeglápot évente több ezer turista keresi fel.

https://www.instagram.com/p/BYH3ku9AOFz/?tagged=szentannat%C3%B3

Forrás: szekelyhon.ro