Hasznosítsd a konyhai hulladékot!

Két legyet üthetsz egy csapásra: egyrészt értékes tápot készíthetsz növényeidnek, másrészt nem dobod ki a konyhában keletkező hulladékot: a zöldséghéjakat, hagymadarabkákat, nyomott almákat, levágott részeket, zaccot, tojáshájat. Amennyiben sok banánt eszel, foszforban és káliumban gazdag trágyát kapsz majd, ha viszont sokat teázol vagy kávézol, nitrogénnel örvendeztetheted meg a növényeidet. A tojáshéj kalciummal látja el őket, ha pedig teszel a löttybe egy kis Epsom sót vagy ammóniát, akkor magnézium, kén és nitrogén is jut majd nekik.

Az egyszerű műveltbe akkor is belefoghatsz, ha csak szobanövényeid vannak és apró lakótelepi konyhád. Mutatjuk, hogyan!

Amikre szükséged lesz:

  • zöldség és gyümölcs héjak
  • botmixer vagy robotgép
  • vödör
  • víz
  • Epsom só (elhagyható)
  • ammónia (elhagyható)

1. lépés

A konyhai munkálatok során gyűjtsd össze a meghámozott zöldségek és gyümölcsök héját. Akár nyersen, akár főtt formában összeszedheted, de a tojáshéjakat, kávézaccot, dióhéjat és használt tealeveleket se dobd ki. Sőt, ide öntheted a főzéshez használt maradék vizet is. Ha nincs helyed gyűjtögetni, le is fagyaszthatod, amíg egy kupacra való összejön.

2. lépés

Botmixerrel vagy robotgéppel turmixold össze az egészet úgy, hogy vizet is tegyél hozzá, pasztaszerű állagot kapj.

3. lépés

Öntsd ezt a pasztát a vödörbe. Adj hozzá egy fél teáskanál Epsom sót (opcionális) és egy negyed teáskanál ammóniát (opcionális), minden adagnyi pasztához.

4. lépés

Szűrd le a pasztát. Fedd le a vödröt és hagyd ülepedni az anyagot egy éjszakán keresztül.

5. lépés

Másnap kész a használatra!Le is szűrheted, hogy a kemény részeket eltávolítsd, de nem kötelező. Ha túl sűrű, ajánlatos vizet adni még hozzá.

6. lépés

Öntsd át a szerves trágyát egy kannába, amivel könnyen ki tudod juttatni a növények tövére. A kertben legjobb kora reggel vagy este alkalmazni, hogy elkerüljük a gyors párolgást. Havonta kétszer használd a konténeres zöldségeidre, szobanövényeidre, dísznövényeidre.

Forrás: balconygardenweb.com