Elment a hangod?

Köhögés, fájdalom, gombócérzet? A gége gyulladása, hurutja rekedt, karcos hangot eredményez, vagy akár teljesen el is mehet tőle a hangod.

A gégehurut rövid lefutású, akut vagy krónikus is lehet. Leggyakrabban gyorsan csap le, és néhány héténél tovább nem tart. Okozhatja vírusos, bakteriális fertőzés, de a hangszalagok megerőltetése is. Lehet refluxbetegséggel összefüggésben, kötődhet az orrmelléküregek gyulladásához, de allergia is kiválthatja, vagy a dohányzás miatt is kialakulhat.

Kezelésében megpróbálkozhatunk néhány házi módszerrel, ha azonban a tünetek 2 hétnél tovább fennállnak, fordulj orvoshoz!

Pihentesd a hangodat

Ha a torokfájás a túl sok kiabálásnak, beszédnek vagy éneklésnek köszönhető, ideje egy kis szünetet tartani. Lehetőleg minél kevesebbet beszélj, pihentesd a hangodat. Amikor mégis muszáj megszólalni, halkan tegyed, de ne suttogva. A suttogás sokkal nagyobb erőfeszítést kíván a hangszálaktól, mint a beszéd-ezért tilos.

Maradj hidratált

Igyál rengeteg folyadékot, főként meleg italokat, levest, teát, és kerüld az alkoholt, kávét, amely kiszárít és nem hidratál.

Tartsd nedvesen a torkodat

Szopogass cukormentes gyógycukorkát, vagy próbáld meg a rágógumit. Ne hagyd, hogy még jobban kiszáradjon a torkod.

Párásíts!

Lélegezz be gőzt a forró zuhany alatt, vagy tölts meg egy tálat forró vízzel és inhalálj. Tegyél be hideg vagy meleg párologtatót vagy párásítót, hogy a lakás levegője minél páradúsabb legyen.

Próbáld meg ne köszörülni a torkodat

Természetes érzés, hogy ha kapar, rekedt, akkor próbálsz köhögni, torkot köszörülni minél gyakrabban. Ez azonban nem segít és csak rosszabbá teheti a dolgokat. Ajánlatosabb inkább köhögéscsillapítót szedni.

Gargalizálj!

Érdemes gargarizálni sóoldattal, ½ teáskanál só egy üveg meleg vízben feloldva: ezzel öblögess. Ne adagold túl a sót, mert ronthat az irritáción.

Nyalogass mézet

Tegyél a teába egy kanál mézet. A méz nagyon hatásos, a torkot is nyugtatja.

Próbáld ki a nyalókákat

Ha a sós víz nem tűnik vonzónak, próbáld ki valami ízletesebb nyalánkságot, például mézes, propoliszos nyalókát.

Hatásos gyógynövények

Noha a gyógynövények hatása nem feltétlenül orvosi tanulmányokon alapul, inkább évszázadok tapasztalatain, sokan esküsznek a hatásosságukra. Az eukaliptusz nyugtatja az irritált légutakat, például cukorka formájában. Ugyancsak jó hatású a menta-leginkább teaként fogyasztjuk, de a hársvirág vagy az édesgyökér is ajánlható.

Elő a gyömbérrel

A gyömbér is enyhíti a tüneteket, akár cukorka formájában, akár tea formájában fogyasztjuk.

Ne dohányozz, ne igyál

Próbáld abbahagyni, bármilyen nehéz is. Legalább, amíg helyrejössz…

Forrás: www.mnn.com