Sokan vágnak bele életmódváltásba, főként újévkor, aztán a lelkesedés hamar alábbhagy.

Változtatni a szokásainkon nagy kihívást jelent, akkor is, ha az éppen a saját érdekünket szolgálja. Van, aki önként és dalolva vág bele, de van, akit a kényszer visz rá (mondjuk az egészségügyi állapotának megromlása) és a végeredmény nem mindig a kívánt eredményt hozza. Ahhoz, hogy ne add fel idő előtt, alaposan átgondolva kell belevágni és betartani pár egyszerű lépést:

Reális célokat tűzz ki!

Az első lépés, az elhatározás! Ez már egy félsiker. Utána jönnek a célkitűzések, amik kezdetben legyenek kicsik és teljesíthetőek! Az ‘1 hónap alatt leadok 15 kilót és tökéletes alakom lesz’, az nem jó! Abból csak kudarc és csalódottság fog születni, főleg, hogy az a 15 kiló sem egy hónap alatt kúszott fel valószínűleg. Az ‘1 hónap alatt leadok 1 kilót és este 8 után nem eszem süteményt’ már teljesíthető és sikerélménnyel kecsegtet. Ha több sikerül, mint a kitűzött cél annak csak jobban fogsz örülni.

Legyen pozitív élmény!

Ahhoz, hogy ne gyötrelemként éld meg, olyan változásokat kell eszközölni, ami pozitív élménnyé válik. Ha több mozgást terveztél be, válaszd olyan formáját, amit élvezel is. Ha utálsz futni, a ‘minden reggel futok 2 kilométert’ nem lesz jó választás. Ha diétáznod kell, keresd meg a lehetőségeken belüli legkellemesebbet számodra. A lényeg, hogy találd meg az adott lehetőségek közül a számodra legjobbat.

Ragaszkodj a rendszerességhez!

A jó szokások is beépíthetők, ha elég tudatosak vagyunk. Amit megcsinálunk egyszer, kétszer, háromszor, könnyedén szokássá válik. Utána már az lesz a furcsa, hogy korábban miért nem így volt. Ha megszoktad, hogy mindig lifttel mész fel a harmadikra, most szokd meg, hogy lépcsőzöl inkább. Ha szokásod volt az éjszakai nasizás, találj helyette valami egészségesebb szokást.

Ha ezeket betartod, nagy valószínűséggel sikeres lesz az életmódváltás!

Ha elbizonytalanodnál, nézz vissza mennyi minden sikerült már és és csináld tovább!

Kitartás!