Mikroszkóp alatti mesevilág.

Akár a narancsszínű pompás királylepkére, akár a lehetetlenkék azúrlepkére gondolunk, biztosan nem hagynak senkit sem hidegen a pillangószárnyak.

Chris Perani fotós kedvelt témái a pillangók. Amikor San Francisco-ban, a Tudományos Akadémián járt és lehetősége nyílt mikroszkóp alatt megnézni a lepkeszárnyakat, egészen elbűvölték őt a gyönyörű részletek. Azonnal tudta, hogy a következő projektjében extrém nagyításban szeretne rovarokat fotózni.

Noha Perani korábban sose próbált így fényképezni, abban volt rutinja, hogy olyan dolgokat kapjon lencsevégre, amelyeket puszta szemmel nem könnyű meglátni, így például fotózott vízcseppeket, vízbe keveredő festéket – próbálta megragadni a természet mozgását, dinamikáját.

Perani tehát állt a mikroszkópikus kihívás elé, és nekikezdett a munkának. Nagyon sok türelmet igényelt, mindennek stimmelnie kellett: akár egy porszem, egy rosszul eső fénysugár tönkre tudott tenni egy több órás beállítást. Minden egyes kép 2100 exponálásból állt össze.

Bár hónapokat vett igénybe, amíg finomra hangolta és tökéletesítette technikáját, az alkotó elégedett a végeredménnyel. Egészen beleszeretett ebbe a lenyűgöző világba: a színekbe, az apró részletekbe, finom kidolgozásokba, amelyek körbevesznek minket.

Forrás: www.mnn.com, képek: Chris Perani