Vérszívók tömege.

Nem is kell vízparton lenni ahhoz, hogy ne lehessen esténként kiülni a teraszra: az egész országból soha nem látott szúnyoginváziót jelentenek. Lassan már nem lehet enni, ülni, beszélgetni a szabadban, ha szürkülni kezd, de olyan beszámolók is érkeznek, amelyek szerint már egy séta közbeni félperces megállás is csípések tömkelegével jár.

A szakemberek szerint a nyár nagyon szárazon indult, de az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt mostanra az ország legnagyobb részén szúnyoginvázió alakult ki.

Az ártalmat okozó imágók a nagy melegben rendkívül gyorsan képesek kifejlődni a korábbi esőzések nyomán nagy számban kialakult tenyészőhelyekből.

Sokan attól tartanak, hogy már nem lehet a szúnyogokat irtani, mert betiltották az eljárást, de ez nem igaz. A légi kémiai gyérítés az, amely idén már nem engedélyezett. Ehelyett biológiai szúnyoggyérítést alkalmaznak, amely azonban csak akkor hatékony, ha a tenyészőhelyekről előzetes térképekkel rendelkeznek, de egyelőre csak kevés területről áll ilyen dokumentum a szakemberek rendelkezésére.

A földi irtás során továbbra is engedélyezett a kémiai módszer.

A lakott területeken már a kifejlett szúnyogok ellen védekeznek, gépjárműre rögzített meleg ködös vagy ULV berendezésekkel. Előbbi módszert a növényzettel jobban fedett területeken, kisebb forgalmú falvakban alkalmazzák a szakemberek. A meleg ködös technológia rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, zavarhatja a közlekedést, ezért a nagyobb forgalmú területeken, kiemelt nyaralóhelyeken a kevésbé zavaró ULV eljárást kell előnyben részesíteni.

A központi szúnyoggyérítést hazánkban a katasztrófavédelem végzi.

A kifejlett szúnyogok ellen az ország számos területén, több mint hatvanezer hektáron kellett kezelésekkel fellépni. A kiterjedt szúnyoginvázió miatt teljes kapacitással zajlik az országos szúnyoggyérítési program. A kifejlett szúnyogokat hatvan gépjárműről folyamatosan gyérítik, több mint százezer hektárt kezelnek, ami csaknem négyszázhatvan településen javíthatja a helyzetet. Számos térségben légi és földi lárvagyérítést is végeznek.

Azt, hogy mikor hol zajlik a szúnyoggyérítés, a katasztrófavédelem honlapján tudjuk hetekre lebontva megnézni.

Emellett a települések is rendelhetnek irtást, erről a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni. Nem árt tudni, hogy a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 36§ szerint a vérszívó szúnyogok egészségügyi kártevőnek minősülnek, melyek ellen védekezni kell. Magánterületen tehát a tulajdonos/fenntartó kötelessége, közterületen pedig az önkormányzat felelőssége a kártevők elleni védekezés.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy elengedhetetlen a saját kertünkben, lakókörnyezetünkben is hatékonyan fellépni a vérszívók ellen.

Egy vízzel teli virágcserépben, madáritatóban, etetőben, gumiabroncsban, gyerekjátékban százszámra képesek megjelenni a csípőszúnyogok lárvái, amelyek a jelenlegi meleg időben akár egy hét alatt kifejlődhetnek.

A szúnyoglárvák tenyészőhelyeinek a megszüntetése nyújt megoldást a kis vízgyülemekben fejlődő szúnyogfajok ellen, ezt magánterületen a tulajdonos, a terület használója/kezelője tudja elvégezni. Ez különösebb anyagi ráfordítást és vegyszerhasználatot nem igényel, a környezetre nézve nem káros.

Forrás: www.antsz.hu