Átfogó program indul a zártkerti ingatlanok megújításáért.

A programban, mely a zártkertek, elhagyott, elvadult gyümölcsösök, szőlőskertek megújítását célozza, 2 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatásra lehet majd pályázni.

A zártkertként kezelt területek mezőgazdasági hasznosítását elősegítő fejlesztésére az önkormányzatok vagy önkormányzati konzorciumok pályázhatnak, projektenként mintegy 10 millió forint értékben, így a program eredményeképpen várhatóan mintegy 200 település jut fejlesztési forráshoz.

A programban való részvételhez önerőre nincs szükség, a pénzből a zártkertekhez vezető utak járhatóvá tételét, a vízvételi és áramvételi lehetőségek biztosítását, valamint vadvédelmi kerítések telepítését lehet megvalósítani. A programot várhatóan az év végéig hirdetik meg.

Az egyébként már három éve működő kísérleti zártkerti mintaprogramban a szakemberek azt tapasztalták, hogy az elhanyagolt zártkerti területeken célzott beavatkozással újraindulhat a zöldség- és gyümölcstermesztés.

Magyarországon mintegy 200 ezer hektárnyi területen több mint 1 millió zártkerti ingatlan található, ezek nagy része elvadult, főként kézimunkával művelhető, apróparcellás szőlő- és gyümölcsterület.

Forrás: mti.hu