Havas móka.

Manitoba tartományban, Kanada középső részén épül fel minden évben a világ legnagyobb hólabirintusa.

A birtok tulajdonosa Clint Masse családjával együtt tartja a világcsúcsot, ez a labirintus ugyanis majdnem kétszer akkora, mint a korábbi rekorder.

A kb. 2800 m²-es fagyos látványosságot 2019-ben nyitották meg a nagyközönség előtt.

Masse már évekkel ezelőtt azzal hívta a Guinness bizottságot, hogy szándékában áll egy rekorddöntő hólabirintust építeni. A férfi kifejezetten e célból 10 munkást vett fel, akik napi 10 órában alakították a falakat speciális szerszámokat, hókészítővel és traktorral. A gazda korábban a kukoricalabirintusok készítésében 20 éves gyakorlatra tett szert.

Kanadában a telek igen zordak, ezért a labirintus falát olyan erősre készítették, mint egy középkori várfalat. A tiszta hóból készült, megerősített falak magassága és a tömörsége segít bent tartani a meleget. A 300 hatalmas teherautónyi hegyi hóból épült falak 2 méteresek.

Hihetetlen, de a kukoricalabirintus, ami nyáron foglalja el a területet, még ennél is nagyobb, mivel lényegesen egyszerűbben készül. Ráadásul a hólabirintus építésének extra biztonsági követelményei is vannak, például több kijáratot kell biztosítani.

Olyan hatalmas ez a labirintus, hogy 35-40 percig telik, míg végigérünk rajta (ha megtaláljuk a kijáratot). A területen a labirintus mellett szánkópálya, melegedő, forralt italok és rengeteg állat várja a látogatókat.

Az idei tél hólabirintusa még várat magára, a szezon ugyanis januárban kezdődik és márciusig lehet tekeregni a hófalak között. Tavaly sajnos a koronavírus miatt nem készült el a hópark, de remélhetőleg ki tud nyitni a labirintus.

Forrás: www.cornmaze.ca