Mindenkinek jár egy kis finomság.

Szereted meglepni egy kis házi sütivel a családodat, a barátaidat? Szegény kis tyúkocskák pedig mindig csak a maradék héjakat kapják? Szerezz nekik örömöt, saját kezeddel készített finomsággal!

A magsütit otthon, a konyhádban is egyszerűen elkészítheted. Nem kell hozzá más, csak némi zsiradék (pl. szalonnazsír) és aszalt gyümölcsök, magok, gabonaszemek, tetszés szerint. A finomságot kedved szerint variálhatod, attól függően, hogy mi van a hűtődben vagy a kamra polcain. Tehetsz bele diót, mogyorót, mogyoróvajat, de akár fűszereket is (pl. rozmaringot, oregánót). Ha egyszerre több adagot készítesz, akár le is fagyaszthatod őket. Az elkészült sütit bármikor adhatjuk a baromfiknak, de télen plusz tápanyagként, energia- és vitaminforrásként különösen javasolt!

Lássuk a receptet:

  • 1 ½ bögre megolvasztott faggyú, vagy szalonnazsír, esetleg más zsiradék
  • 1 bögre nem sózott napraforgómag, héjastul
  • 1 bögre aszalt gyümölcs (pl. áfonya, mazsola, alma)
  • 1 bögre gabona (pl. búza, köles)

Elkészítés

  1. Bélelj ki sütőpapírral egy sütőtálat, vagy magas falú tepsit, jénait. Keverd össze a magokat, a gyümölcsöket és a gabonákat, majd a keveréket terítsd a sütőbe.
  2. A száraz hozzávalókat teljesen fedd be a folyékony zsírral.
  3. Hagyd, hogy a süti teljesen megszilárduljon. Ha hűtőbe teszed, ez hamarabb fog bekövetkezni.
  4. Szedd ki a tepsiből a sütit és porciózd.
Fotó: www.theprairiehomestead.com
Fotó: www.theprairiehomestead.com

Forrás: www.theprairiehomestead.com és www.countryliving.com