Micsoda gazdagság!

Az Amazonas elképesztő gazdag élővilággal, lenyűgözően összetett, élettel teli vízi rendszerrel rendelkezik. Nagy vízmennyisége a környező esőerdőket is táplálja, lehetetlenné teszi, hogy hidakat építsenek felette és megemeli az óceán szintjét a Karib térségben.

Az Amazonas szerepe kulcsfontosságú: egy globális édesvízi erőmű, a Föld ékköve. Varázslatos hely, rengeteg titokkal.

A folyó tucatnyi rekordot mondhat magáénak. Megmutatjuk az 5 legizgalmasabbat!

A legszélesebb és legnagyobb folyó (áramlási sebesség alapján)

A legnagyobb édesvíz-mennyiséggel rendelkezik és a legnagyobb folyónak számít az áramlási sebessége alapján. Átlagosan másodpercenként 200 ezer m3 víz ömlik az Atlanti-óceánba, ami akár 340 ezer m3-re is növekedhet a teljes áradásban. A legkisebb vízmélysége 17 m, a legnagyobb pedig 124 méter. Amikor nem árad, egyes szakaszokon 11 km-es szélességet is elérhet, így egyben a legszélesebb folyó is a világon. A naponta áthaladó víz annyi energiát tudna termelni minden nap, amivel New York áramszükséglete egy évtizedre megoldható lenne.

Itt él a legnagyobb folyami delfinfaj

Itt él a legnagyobb folyami delfinfaj, a boto, vagyis az amazonasi folyami delfin, amely akár 2,6 méteresre is nőhet. A faj különleges rózsaszín színéről ismert, egyike a világ 4 valódi delfinfajának. Kizárólag édesvízben él. Noha szürkének tűnik, izgalomban rózsaszínre vált. Ez a színváltoztatás a hőmérséklettől, a víz tisztaságától, az életkortól is függhet. A boto ma már veszélyeztetett fajnak számít, az állománya többek közt a folyó duzzasztása és szennyeződése miatt csökken.

Itt él a legnagyobb kajmán faj

A fekete kajmán nem csupán a legnagyobb ragadozó az Amazonas ökoszisztémájában, de a legnagyobb kajmán faj is a ma élő 6 közül. A folyóban és a mocsarakban őshonos, akár az 5 méteres hosszúságot és a 400 kg-os tömeget is elérheti. Az óriási ragadozó gyakran megtámadja az embereket is.

Ez az a hely, ahol a cápa legmesszebb él a tengertől

A cápák döntő többsége kizárólag tengerben él, de a bikacápa ritka, ugyanakkor figyelemreméltó kivétel. A folyóban élő kajmánok, anakondák, különféle trópusi fajok sem zavarják. A 30 méternél sekélyebb, partmenti vizeket kedveli, különösen torkolat körül, ahol mindig van édesvíz. Számos esetben a normál élőhelyét mégis elhagyja, emiatt talán nem meglepő, hogy az Amazonasban is többször megfigyelték már. A legtöbb cápafaj nem tud túlélni az édesvízben, mert a testüknek bizonyos mennyiségű só visszatartására van szüksége az életben maradáshoz. A bikacápa azonban adaptálódott az eltérő körülményekhez.

Itt él a legtöbb elektromos halfaj

A piranhák félelmetes hírneve ismert, de más fenyegető halfajok is élnek az Amazonasban. Az elektromos angolna őshonos, ő egyben a ‘legelektromosabb’ állat is a világon. Egy elektromos angolna .8 méterre nőhet. 3 speciális szerve segítségével áramot fejleszt, a nátrium és kálium mozgatásával létrehozva a töltést. A vízfelszín közelében lesi áldozatát, amelyet elektromos szerveivel elkábíthat, vagy meg is ölhet áramütéssel. Az elektromos halak közül a legveszélyesebb faj, akár 500 voltos feszültséget is képes előállítani.

Forrás: www.guinnessworldrecords.com