Makacs lakó.

A kanadai Toronto városában különféle építészeti stílusok keverednek. Emitt felhőkarcoló, amott pedig régi, viktoriánus házak: utóbbiakból jut a St. Patrick utcába is. Az igazi látnivalója a környéknek viszont egy épület, amely úgy fest, mintha sebészeti pontossággal kettévágták volna. A házszám is igen bizarr: 54 1/2, noha ez csak véletlen egybeesés (vagy talán a sors keze?) és nem a ház feldarabolt állapotára való utalás.

A ház eredetileg 1890 és 1893 között épült és egyike volt a 6 egyforma, szerkezetileg összekapcsolt otthonnak. A házak számozása igen különös volt: 52 1/2, 54, 54 1/2, 56, 58 és 60. Az 54 1/2 az egyetlen, amely még ma is áll annak ellenére, hogy a felét egy ingatlanfejlesztő vitte el.

Ez a bizonyos ingatlanfejlesztő, a Windlass Holdings Ltd. 1957-ben kezdte meglehetősen erőszakos módon felvásárolni a szomszédos környék ingatlanjait. Arra próbálta rámenősen rávenni a háztulajdonosokat, hogy alacsony áron szabaduljanak meg ingatlanjaiktól. Szépen sorban behódoltak neki az itt élők, már csak az  54 1/2 ház tulajdonosai álltak ellen.

Toronto's "Half House" Oddity .... Toronto, Ontario

Amikor az ingatlanfejlesztő látta, hogy a házban élők nem fogják eladni az épületet, elkezdte a mellette lévő házak bontását. Nagyon óvatosan kellett csinálni, hogy ne rongálják ezt az egyetlen épületet. Végül a mellette lévő lakások eltűntek, a ház belső falából lett a külső fal, fura kinézetet kölcsönözve az épületnek.

Fotó: Google Street View

A ház az 1970-es évek óta így álldogált, de 2018-ban egy külső felújításon esett át. Most már sokkal modernebben fest, mint egykoron, és a mellette lévő épület bővítése miatt nem is olyan szembetűnő a csonkasága.

Forrás: www.amusingplanet.com