Komplex élmény.

2023-ban az argentin Catena Zapata borászat szőlőültetvényét választották a világ legjobbjának. A latin-amerikai borászat elsősorban a Medocjáról híres és teljes élményt kínál a kóstolástól át a pihenésig.

A világ legjobb borászatainak kiválasztása egy globális szavazóbizottság feladata, amit 22 földrajzi borvidék elnökei alkotnak. Minden elnök létrehoz egy kb. 36 meg nem nevezett borászati és utazási szakértőből álló testületet. Maximum 7 borászati úticélt jelölnek, olyanokat, amelyeket az elmúlt években személyesen is felkerestek. Miután minden szavazat beérkezett, rangsorolják a jelölteket.

Az előkelő pozíciót segíti az is, ha a remek borok mellett az ültetvény mint úticél is kiváló. Bár nincsenek pontosan kőbevésett szabályok, fontos, hogy a borászat a publikum számára is nyitva legyen. Általános látogatói élmény alapján pontoznak, a lenyűgöző építészet, a remek étterem, a környezet, a hangulat, a zene, a történelemmel rendelkező pincék mind sokat nyomnak a latba.

Az aranyérmes Catena Zapata borászatot 1902-ben alapította Nicola Catena olasz bevándorló Mendoza festői vidékén. Az ország legrégebbi családi borászatában az Adrianna ültetvényt a maja templomhoz hasonlatos épület és az újonnan nyílt étterem egészíti ki. A terület egyedülálló földrajzi és éghajlati adottságokkal bír, az ültetvények több mint 1500 méteres tengerszintfeletti magasságban helyezkednek el. A szőlőültetvények négy generáció óta ugyanazon család tulajdonában vannak.

Az ezüstérmes spanyolországi Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal régi, gazdag örökséget ápol. Az 1858-ban alapított borászat volt az első, ahol Rioja bort palackoztak. Az eredetiség jeleként aranyhálóval kezdték a palackokat fedni, amit később más borászatok is átvettek. Aki itt aludna, egy Frank Gehry által tervezett szállodában hajthatja álomra a fejét.

A dobogó 3. helyére került chilei ültetvény esetében az i-re a pontot a Frank Gehry által tervezett hotel és egy Michelin csillagos étterem teszi fel.

A listát vezető top 3 borászat és ültetvény:

1. Catena Zapata, Argentina

  • legismertebb bor: Malbec
  • pontos cím: Cobos s/n – Luján de Cuyo (5509), Mendoza, Argentina

2. Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal, Spanyolország

  • legismertebb bor: Rioja
  • pontos cím: C/Torrea 1, 01340 Elciego, Álava, Spanyolország

3. VIK, Chile

  • legismertebb bor: La Piu Belle borok és pezsgő
  • pontos cím: Millahue, San Vicente de Tagua Tagua, Chile

Hazai borászataink közül a legjobb helyezést (35.) a mádi Szepsy pince szerezte meg, míg a Disznókő borászatot a 45. helyre rangsorolták. Midként borászat a Tokaji borvidéken található és elsősorban az aszúról ismertek.

Forrás: www.prestigeonline.com