Visszaköltözik az élet.

11 évvel ezelőtt végre bezárt Rio híres hulladéklerakója, a Guanabara-öböllel határos terület. Az 1970 és 2012 között szeméttelepként használt Jardim Gramacho lerakóba 80 millió tonna hulladék érkezett. A 60 hektáros terület volt az egyik legnagyobb és leghírhedtebb hulladéklerakó Latin-Amerikában, de most már a mangrove erdőkben nyüzsög az élet.

Közösségi és magán összefogás eredményeként ezt a területet visszaadták a természetnek, elsősorban a mangrovéknak, ami az ökoszisztéma egyik legértékesebb tagja.

10 hektár mangrove ültetésével napjainkra az erdő már több mint 50 hektárt foglal el. A mangrove a klímaváltozás hatásainak mérséklésére irányuló stratégiák szempontjából kiemelten fontos növénynek számít, ezenfelül a gyökerek lenyűgöző behálózó munkája és a fantasztikus ellenállóképesség, tartósság oda vezet, hogy a viharok itt kinetikus energiájuk 66%-át elvesztik anélkül, hogy a fákat károsítanák.

A becslések szerint a mangrove több széntartalmú vegyületet képes a gyökereiben és a talajban tárolni, mit másfajta erdők, akár még a legnagyobb biodiverzitással rendelkező esőerdők is. Mangrove nélkül a partmenti halászat sem létezhetne, a fák ugyanis tökéletes élőhelyet biztosítanak mindenféle hal és rák számára.

Az öböl egykoron virágzó haliparáról és pálmafás strandjairól volt híres, de azóta a hajógyárak és két kereskedelmi kikötő hulladéklerakója lett.

Alacsony vízállásnál háztartási szemét borít mindent, mosógépek, átázott bútorok, szennyvíz és szemét úsznak a vízben. 1996-ban a városvezetés korlátozásokat kezdett bevezetni a lerakott hulladék mennyiségére, illetve a melléktermékként keletkező csurgalékvíz elvezetésére, de 2012-ig folytatódott a szeméthalmozás, amikor is végleg bezárták a telepet.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org, kiemelt kép: Tânia Rêgo, Agência Brasil