Jeges álom.

Egy 46 ezer éves férget sikerült a tudósoknak feléleszteniük – az állat fagyott állapotban ’várakozott’. A féreg még abban az időben élt, amikor gyapjas mamutok, kardfogú tigrisek és óriási jávorszarvasok népesítették be a Földet.

Az orsóféreg, amely egy korábban nem ismert fajhoz tartozik, 40 méterrel a talajszint alatt, a szibériai permafroszt rétegben várta a sorsát egyfajta alvó fázisban, ún. kriptobiózisban.

A vizsgálatokat a drezdai Max Planck Molekuláris Sejtbiológai és Genetikai Intézet kutatói közösen végezték a kölni Egyetem Zoológiai Intézetének tudósaival.

A kriptobiotikus állapotban lévő szervezetek elviselik a teljes víz- és oxigénhiányt, ellenállnak a magas hőmérsékletnek, a fagyásnak és a sós körülményeknek. Egyfajta élet és halál közti állapotban maradnak, amelyben az anyagcseréjük üteme érzékelhetetlen szintre süllyed.

Öt évvel ezelőtt az oroszországi Talajtudományi Fizikokémiai és Biológiai Kérdések Intézetének szakemberei két orsóféregfajra bukkantak a szibériai fagyban. Az egyik kutató két férget úgy élesztett fel, hogy egyszerűen rehidratálta őket vízzel mielőtt 100 férget további vizsgálatokra vitt volna a németországi laboratóriumokba, a zsebében szállítva.

A férgek vizsgálatához a lerakódásban lévő növényi anyag radiokarbonos analízisét végezték el, eszerint 45 839 és 47 769 év közötti időponttól kezdve nem olvadt fel az anyag.

Azt azonban még nem tudták megállapítani, hogy a féreg ismert fajhoz tartozik-e. A genetikai vizsgálatok során viszont bebizonyosodott, hogy egy új fajra bukkantak, amit Panagrolaimus kolymaenis néven írtak le. A féreg a C. elegans-szal együtt egy olyan molekuláris eszköztárat hoz létre, amely lehetővé teszi, hogy túlélje a kriptobiózist. Mindkét szervezet egy trehalóz nevű szénhidrátot termel, aminek segítségével elviselik a fagyást és a dehidratációt. Mintegy ’megállítják az életet’, majd felébredve ’újraindítják’. A korábban hasonló állapotban talált élőlények évtizedeket, nem pedig évezredeket éltek túl ebben a stádiumban.

Fotó: Alexei V. Tchesunov és Anastasia Shatilovich/Institute of Physicochemical and Biological Problems in Soil Science RAS

Nagyon érdekes megfigyelni hogy azokat a biokémiai útvonalakat, amelyek használatosak voltak többszáz millió évvel ezelőtt. Úgy tűnik, hogy az evolúciós folyamatok mélyen ágyazottak, megőrzöttek.

A feltámasztott ősi lények analízise a konzerválással kapcsolatos ismereteket bővíti és segíthet megőrizni más élőlényeket, valamint azzal kapcsolatban is információval szolgál, hogy miként tudjuk védeni az élővilágot ilyen extrém körülmények között.

Forrás: edition.cnn.com