Színes sárkányok.

Guatemala kultúrájában a halál utáni élet nem tabu, hanem egy ünnepelt szakasz, aminek jól látható megnyilvánulásai vannak.

Guatemala vidékén elszórva olyan temetőket találunk, amelyekben a sírok cseppet sem mondhatók szokványosnak vagy unalmasnak.

A merész színekre pingált sírkövek a szivárvány összes színében pompáznak: piros, sárga, kobaltkék, lehetetlenrózsaszín, vadlila, türkiz árnyalatokban.

A sírokat az elhunyt barátai és családtagjai festik ki, lehetőleg az eltávozott kedvenc színére, ezzel tisztelegve emléke előtt és egyben gondolva rá. Némelyik ilyen temető (Solóla, Chichicastenango és Xela)  egyenesen turistalátványossággá vált.

Cemetery of Chichicastenango

A november 1-i Mindenszentek alatt, amelyet a Halottak napjaként is tartanak, a sírkertek megtelnek élettel, a rituálék és imádkozás helyszínévé válnak. A helyiek tarkabarka ruhákat öltenek magukra és a temetőbe mennek, hogy a napot takarítással, rendbetétellel töltsék. A sírokat virágokkal díszítik, majd pikniket csapnak az elhunyt szerettük hantja mellett.

Cemetery, Chichicastenango, Guatemala

Egy másik tradíció a vibráló színű, óriási sárkányok készítése, ezeket a temető mellett eregetik. A helybeliek úgy vélik, hogy ha üzenettel ellátott sárkányokat reptetnek, akkor képesek a halottakkal kommunikálni.

Cemetery, Chichicastenango, Guatemala

Cemetery, Chichicastenango, Guatemala

Cemetery in Chichicastenango

Cemetery, Chichicastenango, Guatemala

40_MG_5928post

Cemetery in Xela

Forrás: www.amusingplanet.com