A világ legjobb alkalmazottai négylábúak. Nagyon cukik és ölelgetni valóak: de az apró malacka és bárány jóval több mint játszópajtás ezen az új-zélandi szőlőültetvényen. Ők nyírják a sorok között a füvet, és legelik le a gazokat is. Szegények, nem elég magasak ahhoz, hogy a szőlőből is lakmározzanak, így aztán a termés nincs veszélyben.

kunekune-malac-3

Marlborough-ban, Új Zealand-on található az az ültetvény (Yealands Winery), ahol a tündéri állatkák segítenek be a gazdaságban. A tulajdonos, Peter Yealands a fenntartható és környezetkímélő fejlődés mellett tette le voksát. Éppen ezért alkalmaz miniatűr (Southdown Babydoll) bárányokat és kistermetű, ún. kunekune malacokat, akik nem csak a füvet nyírják le, de értékes trágyával is ellátják a növényeket. A munkával az állatok is jól járnak, mivel veszélyeztetett, ritka fajokról van szó, akik itt biztonságos helyen élhetnek és szaporodhatnak.  A barikból pl. mindössze néhány ezer él a világon, ebből 1500-an az itteni nyájban.

kunekune-malac-2

A kunekune malackák ráadásul a maradékot is szívesen eltüntetik, így a gazdaságban kevesebb élelmiszer megy kárba. És van itt még 120 mentett tyúk is, akik szabadon járkálhatnak a birtokon. Rossz állapotban, hiányos tollazattal kerültek ide, de pár hét alatt teljesen rendbe jöttek, most már kedvükre kalandozhatnak. Előszeretettel szedik össze a bogarakat, jönnek-mennek-csipegetnek, vagy éppen klasszikus zenét hallgatnak a dombtetőn.

Nos igen, azt még nem említettük, hogy Peter úgy véli, a szőlőknek játszott klasszikusok elősegítik a fürtök egészségét és növekedését. Úgyhogy gyakran szól a muzsika, amit meglepő módon a szárnyasok is nagyon kedvelnek. Sőt, mintegy 20%-kal nagyobb tojást tojnak azok a pipik, akik zenehallgatással töltötték a napot.

Peter egyébként maximálisan arra törekszik, hogy a természetbe ne avatkozzon bele, és a világ leg-önfenntartóbb szőlészetét hozza létre. Az ültetvény fajgazdagságát vizes területek létrehozásával is növelik, és mostanra ritka madarak is fészket raktak a területen. A komposztáló program alaposan kidolgozott, a beporzásban méhek segédkeznek, a növényvédelemben a mechanikai és biológiai módszereket részesítik előnyben.

Képek: Courtesy of Yealands Winery