Intelligens madarak.

Talán nem is gondolnánk, hogy a madarak milyen okos állatok!

A varjak például képesek megismerni az emberi arcot. A szarkák pedig igazi gyűjtögetők, az elcsórt tárgyak közül a zárakat még ki is tudják nyitni.

A mesterséges intelligencia kutatója, Hans Forsberg felfigyelt arra, hogy a szomszédságában élő eszes teremtményeket bizonyos dolgokra meg is lehet tanítani.

Egy kis ételért cserébe akár egészen összetett feladatokat is képesek elvégezni a környéken élő madarak.

A férfi mechanikai tervezés, elektronika, szoftverek és 3D nyomtató segítségével egy olyan masinát készített, amelyben egy kupakért cserébe mogyoró érkezik a jól teljesítő szárnyasok elé. A Bird Box névre keresztelt szerkezetet már ügyesen használják a szarkák. Persze ez az akció nem egyik napról a másikra történt, évek munkája és rengeteg kísérletezés előzte meg.

A szarkák betanításának metodikáját Forsberg maga dolgozta ki. Úgy rendezte el a helyszínt, hogy a madár ’véletlenül’ lenyomta a kupakot egy nagyobb alagútba, mire a madarak megpróbáltak rájönni, hogy miként adagol a szerkezet csemegét.

A férfi egyébként meg is osztotta a találmányának elkészítési módját az interneten, úgyhogy nincs akadálya, hogy legyen egy sajátunk a kertünkben, ha kellően elszántak vagyunk.

Forrás: mymodernmet.com