Izzó lávafolyam.

40 évig aludt, de most kitört: a Hawaii-ban található Mauna Loa, a világ legnagyobb aktív vulkánja november 27-én működésbe lépett.

A vulkánkitörés káoszt, pusztítást hagy maga után – legalábbis a filmeken. A Mauna Loa kitörése ezzel szemben turisztikai rekordot és felfokozott érdeklődést eredményezett. Rengetegen jönnek a természet eme csodáját megtekinteni, legtöbben a szomszédos szigetekről érkeznek, de akadnak olyanok is, akik más államokból repülnek a fő Hawaii szigetre. Érthető: mindenki kíváncsi a lenyűgöző, egyben félelmetes látványra.

Az évnek ezen szakasza inkább nyugodt a turizmus terén, de a vulkánaktivitásnak hála, most felpezsdült az élet Hawaii-on. A hotelek teltházasak, az utak tele vannak autókkal, a kilátópontokon hosszú sorok kígyóznak. A narancsos-vörösen izzó, olvadt lávafolyam több helyről is látható, ugyanakkor elég messze van a lakott településektől, így az emberi életeket, városokat nem veszélyezteti.

Mindezek ellenére nem szabad alábecsülni a kockázatot, tisztelni kell a hegyet, a természet erejét. A hatóságok úgy vélik, hogy komoly veszélye van annak, hogy a kiömlő láva elzár egy autópályát, ami összeköti a nagy sziget keleti és nyugati felét.

A Mauna Loa a Kilauea vulkán szomszédságában fekszik, utóbbi tavaly tört ki és azóta is aktív. Mindkét tűzhányó a Hawaii Vulkán Nemzeti Parkban található.

Forrás: scoop.upworthy.com