Nem szemét.
Rossz hír, de a vizsgálatok szerint a kávé előállításának nagyobb az ökológiai lábnyoma egy kilogrammra vetítve, mint a hal-, disznó- vagy baromfihúsnak.
A kávébab egyike a 7 vezető mezőgazdasági terméknek, amely a globális erdőirtáshoz hozzájárul, nem beszélve a feldolgozás és szállítás során fellépő károsanyag-kibocsájtásról. A kávézaccból pedig a szemétlerakóba kerülve metán (ami egy üvegházhatású gáz) szabadul fel a lebomlás során.
Egy dán biotechnológiai startup cég, a Kaffe Bueno célul tűzte ki, hogy a kávéellátási láncot sokkal környezetbarátabbá teszi, mégpedig úgy, hogy a használt zaccot feldolgozza szépségápolási termékek és táplálékok összetevőjeként.
A cég most új támogatást kapott az ötlet megvalósításához, 2,8 millió dollárt nyert el az Európai Innovációs Tanácstól, amelynek segítségével létrehozzák a világ első kávézacc biofinomítóját.
A Kaffe Bueno egy szállítócéggel is szerződésben áll, akik a kávézaccot ipari és kereskedelmi vállalatoktól begyűjtik a részükre. A startup gépei pedig frakcionálási eljárásokon keresztül a használt zaccot különféle vegyületekre bontják.
A cég első két terméke a KAFFOIL, ami egy ízesítőként és tartósítóként használható olaj, valamint a KAFFIBRE, ami egy gluténmentes kávéliszt, sütemények, pékáruk készítéséhez.
A Kaffe Bueno saját márkás szolgáltatást is nyújt, testreszabható termékekkel. A vállalat tavaly partnerkapcsolatot létesített egy dán hotellánccal, az ő szállodáikból összegyűjtött kávézaccot feldolgozás után testápolóként juttatják vissza ugyanoda.
Forrás: thespoon.tech