Sikeres kezdeti lépések.

Amikor az erdőt járjuk, nem is gondolunk arra, hogy egy-egy ritkább növény, szépséges virág megőrzése mögött milyen komoly szakmai munka áll. Pedig az erdészek, botanikusok rengeteget dolgoznak azért, hogy ne tűnjön el a természetből például a hóvirág, a pirosló hunyor vagy a magyar vadkörte.

Az ún. aktív természetvédelem során a természetes ökoszisztémával kapcsolatban nem álló, gyűjteményes kertekben szaporított növényeket több lépésben telepítik vissza eredeti élőhelyükre.

A köztes lépcsőfokot az erdészeti arborétumok jelenthetik, amelyek a növények számára a természetes élőhelyükhöz leginkább hasonló állapotokat biztosítják. Azaz ugyanazt csinálják, mint mi, amikor felhozzuk a muskátlit a pincéből: először egy kicsit edzik a növényeket, így elkerülhető a sokkhatás és az, hogy az egyből kiültetett növény elpusztuljon.

A Pilisi Parkerdő számos természetvédelmi, élőhely- és fajmegőrzési programja között kiemelt helyet foglal el a Visegrádi Erdészet Bertényi Miklós Füvészkertjében elindított, ritka vagy veszélyeztetett növényfajok megmaradását segítő, úgynevezett ex situ program. Az eljáráshoz az esetek többségében valamilyen szaporítási program is kapcsolódik, az előnevelt növényeket pedig visszajuttatják a faj természetes élőhelyére.

„A Bertényi Miklós Füvészkertünkben folyó program a kezdeti szakaszában tart, a kihelyezett védett fajok még csak harmadik vegetációjukat kezdik. Jó hír viszont, hogy a növények megmaradása szinte százszázalékos, a tavalyi esztendőben pedig már több faj virágzott és magot is érlelt.” – számolt be az örömhírről Némedy Zoltán, a Visegrádi Erdészet vezetője.

Az ELTE Füvészkert és a Visegrádi Erdészet közötti együttműködés keretében Budapest belvárosából, már közel negyven védett növényfajt telepítettek ki az említett füvészkertbe.

Ezek a fajok egyébként kivétel nélkül megtalálhatóak a Visegrádi-hegység természetes élőhelyein is. Ha az erőfeszítéseket siker koronázza, megkezdődhet az olyan kimondottan ritka, veszélyeztetett vagy teljesen eltűnt fajok visszatelepítése is, mint a farkasboroszlán vagy a papucskosbor.

Fotó: Orchi/Wikimedia Commons

Forrás: parkerdo.hu