Több, mint dísznövény.

A büdöske vagy bársonyvirág (latinul a Tagetes fajok) nem pusztán dísznövényként népszerű, sokan tulajdonítanak neki egyéb jótékony hatásokat, például, hogy elűzi a kártevőket és kórokozókat a kertből. Már az aztékok is varázslatos, mágikus növényként tisztelték, vallási és gyógyító szertartásokon vetették be. A kutatók most arra szeretnének választ kapni, hogy van-e alapja ezeknek a hiedelmeknek, valóban érdemes-e növényvédelmi szempontok miatt (is) büdöskét ültetni a kiskertbe.

Nézzük, mely kártevők és kórokozók ellen vehető be hatásosan a büdöske!

Fonálférgek

Ezek az apró férgek a talajban élnek és néhány fajuk képes károsítani, akár tönkre is tenni a növényeket. A tanulmányok szerint a büdöske gyökerei olyan anyagokat termelnek, amelyek megölik a fonálférgeket. Ugyanakkor néhány büdöske elültetésével még nem fogunk megszabadulni a károsítóktól. A vizsgálatok szerint a büdöske akkor „működik” leghatékonyabban, ha kellően sűrűn ültetik és legalább 2 hónappal a termények előtt fedőnövényként kerül a területre. Mielőtt a zöldségek a földbe kerülnek, a büdöskét ki kell húzni, vagy be kell forgatni a talajba. Ez a módszer elegendő időt biztosít a dísznövénynek arra, hogy jótékony hatását kifejtse a káros férgekkel szemben. Fontos, hogy nagy számban kerüljön a bársonyvirág elültetésre, egy-két tővel nem fogunk sokra menni.

Káposztafélék kártevői

Egy másik tanulmány szerint mind a kis büdöske (Tagetes patula), mind a körömvirág (Calendula officinalis) elriasztotta a káposzta levéltetveket és bolhákat, sőt a fehérlepkét és a molyokat is. A körömvirág jobb hatásúnak bizonyult (érdekes módon, bár nem rokonok, angolszász területen ugyanúgy nevezik a két növényt, de különböző jelzőkkel).

A büdöskét egyébként a nektárt fogyasztó rovarok, zengőlegyek és zöld fátyolkák is előszeretettel látogatják. A feltevések szerint ezek a rovarok nem érzik a káposztafélék illatát, ha büdöske vagy körömvirág van a közelükben, mivel azok illata elnyomja a zöldségfélékét.

Liszteskék, tripszek és levéltetvek

A felmérések szerint a bársonyvirág és a körömvirág a liszteskék, tripszek, levéltetvek egyedszámát is megritkította. Sőt, a termésmennyiség is növekedett, vélhetően amiatt, hogy a kártevők kevesebb zöldségfélét tudtak megdézsmálni.

Gyomok

Egyes tanulmányok arról számolnak be, hogy a nagy büdöske (Tagetes erecta) képes megölni olyan gyomokat, mint például a kerek repkény vagy a szulák. Ehhez a hatáshoz igen sűrűn és a termesztés szezon elején kellett elültetni a büdöskét. Valószínűsíthető, hogy ez a fajta hatás annak köszönhető, hogy sűrűn ültetett büdöskemező beárnyékolta a területet, így a gyomok nem tudtak kifejlődni. Ugyanakkor a bársonyvirág bizonyos allelokemikáliákat is termel némely gazok ellen. A gyomelnyomó hatás így a két tulajdonság kombinációjának eredménye.

Gombák és baktériumok

A kutatók szerint a mexikói tárkony névre hallgató büdöske faj (Tagetes lucida) antibakteriális és antifungális hatással rendelkező anyagokat termel. Ennek köszönhetően számos növénykárosító baktériumot és gombát képes elpusztítani. Sőt, bizonyos embert támadó baktérium ellen is hatásosnak bizonyultak, így a kutatók vizsgálják, hogy esetleg humángyógyászatban is használható-e ez a dísznövény.

Általánosságban elmondható, hogy az erőteljesebb illattal rendelkező büdöske fajok és fajták nagyobb rovarűző hatást tudnak kifejteni.

Forrás: www.care2.com