Az időjárás már nem kedvez az érésnek, azonban egy kis praktikával a zöld paradicsomok is életre kelnek.
Több megoldás is kínálkozik arra, hogy mihez kezdjünk zölden maradt paradicsomjainkkal. Azt mindenképp érdemes szem előtt tartani, hogy a zöld, éretlen paradicsom a krumplihoz hasonlóan szolanint tartalmaz, vagyis kerüljük a nagyobb mennyiségben nyersen történő fogyasztását.
A paradicsom utóérő, ami azt jelenti, ha még zölden le is szedjük, ha türelmesek vagyunk, magától beérik.
Azonban ha már úgy alakult, hogy valamennyi zöld paradicsomra tettünk szert, miért ne használhatnánk a megszokotthoz képest valamelyest újszerűbben, különlegesebben? Készülhet belőle savanyúság, vagy a nálunk még kevésbé ismert, de egyre inkább elterjedőben lévő csatni, mely kiváló kiegészítője például húsételeknek, halból készült fogásoknak.
Amire szükség lesz:
- 1,5 kg paradicsom, kockára vágva
- 3 fehér hagyma, hámozva és kockára vágva
- 3 zöld alma, hámozva és kockára vágva
- 1 csésze almabor ecetet
- 225 g barna cukrot
- ½ teáskanál cayenne bors
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- ¼ teáskanál szerecsendió
- ¼ teáskanál fahéj
- ¼ teáskanál szegfűszeg
- 1 teáskanál só
- zárható befőttes üvegek
Így készül:
Egy nagyobb lábasba helyezzük a paradicsomot, a hagymát, az almát és a fűszereket.
Ezeket felforraljuk, majd közepes hőfokon 1,5-2 órán át főzzük.
Üvegekbe töltjük és hűvös helyen tároljuk.
Forrás: www.lifestylefood.com.au