Erős a mezőny.

Az idei Európa Fája versengés szavazása február 1-28. között tart. Mindenki két fára voksolhat, az utolsó héten (február 22-től) titkossá válik a felület, nem látható a szavazás állása.

A nyertest március 19-én hirdetik ki, ünnepélyes díjátadó gála keretében.

A honlapról megismerjük a döntőbe került fákat, történetükkel együtt. Tiszteletreméltó matuzsálemek versengenek: Belgiumból egy vörös bükk, Horvátországból egy ősöreg hárs, aki még egy parasztlázadásnál is szemtanú volt, Franciaországból egy hatalmas ragadozómadárra emlékeztető paratölgy.

Magyarországot idén a pécsi Havihegyi templom bejárata előtt álló szépséges mandulafa képviseli.

Az örök megújulás szimbóluma, a Havas Boldogasszony-templom előtt álló mandulafa 135 éve örvendezteti meg virágaival a látogatókat. A mandulavirágzás Janus Pannonius püspök 1466-ban, egy mandulafáról írt verse óta az örök megújulás és a műveltség szimbóluma is a 2000 éves városban. A fehér sziklákon álló, szelekkel dacoló matuzsálemről már 100 éve is szeretettel írtak, de a csodálatos panoráma, melyet a táj varázsának és a történelmi korok lenyomatának összefonódása teremt meg itt, azóta is sokakat rabul ejt.

Idén tehát ez a csavarodott törzsű, 135 év körüli növény képviseli hazánkat az Európa Fája versenyen.

A mandulafánk jelenleg a 2. helyen áll, az Oroszországot képviselő hatalmas tölgyfa vezeti a versenyt.

A 248 éves matuzsálem számos kiemelkedő orosz művésszel találkozott élete során – festők, költők, színészek pihentek meg alatta.

A verseny 15 országot tesz büszkévé a kincsükre, 15 közösséget kovácsol össze, és rengeteg emberben tudatosítja a fák fontos szerepét a természetben.

E megmérettetésen eddig háromszor lett első magyar fa, és a második helyezést is sikerült többször elnyernünk. Idén is minden szavazat elkel, hajrá kis mandulafa!

A döntőbe került fák itt megtekinthetőek és szavazhatunk is:

www.treeoftheyear.org

Forrás és képek: www.treeoftheyear.org