Környezetbarát parafinolaj.

A Budapest közterületein élő fák „gazdája”, a FŐKERT Nonprofit Zrt. 2019. február 4-én megkezdte a fővárosi parkok és fasorok fásszárú növényeinek tél végi lemosó permetezését. A munkálatok előreláthatólag 2019. március 11-ig tartanak, de az ütemtervet az időjárás befolyásolhatja.

A permetezések, különös tekintettel a fasorokra, alapvetően az éjszakai órákban történnek, így a munkálatok nem zavarják a gyalogos- és közúti forgalmat.

Fővárosunk közterületein egyébként leggyakrabban a kőris, a japánakác, a juhar, az ostorfa valamint a hárs fordul elő. A lemosó permetezésre azért van szükség, hogy a fás részeken, kéregrepedésekben áttelelő kártevők – takácsatkák, levélatkák, levél- és pajzstetvek, amerikai lepkekabóca – számát gyérítsék.

Nem kell aggódunk, a permetezésre alkalmazott szer parafinolaj hatóanyagú, környezetbarát készítmény.

A leggondosabb munkavégzés közben is előfordul azonban, hogy a szer a parkoló autókra hullik. A permetezőszer az autóban semmilyen kárt nem okoz és az első autómosáskor – plusz költséget nem okozva – eltávolítható, könnyűszerrel lemosható.

A növényvédő szer hatásmechanizmusára jellemző, hogy paraffinolaj-tartalmánál fogva megfullasztja a kártevőket. Ennek a hatásnak a kifejtése érdekében, magas dózisban, nagy légmennyiséggel kell kijuttatni, így a szer a kártevők áttelelő alakjait vastagon befedi, körbevonja. Természetesen, a FŐKERT munkatársai mindeközben figyelemmel kísérik a fás szárú növények fejlődését, és korai kilombosodás esetén csökkentik a dózist.

A tél végi lemosó permetezés csak az áttelelő károsítók ellen hatásos, a vegetációs időszakban megjelenő vagy felszaporodó kórokozók és kártevők technológiai szintű, vagy eseti jellegű további növényvédelmi intézkedést kívánnak.

A munkálatok ütemezését itt találjuk:

www.fokert.hu

Valamint megtalálható a facebookon is:

https://www.facebook.com/fokertbp/photos/pcb.2004019053052372/2004012623053015/?type=3&theater

https://www.facebook.com/fokertbp/photos/pcb.2004019053052372/2004012633053014/?type=3&theater

Forrás és kezdőkép: www.fokert.hu