Takácsatkák, lepkekabócák, menekülés!

Március 5-én kezdi meg a FŐKERT Nonprofit Zrt. fővárosi parkok- és fasorok fáinak tél végi lemosó permetezését. A tervek szerint április 9-ig tart a munka, de az időjárás is beleszólhat az ütemterv kivitelezésébe. Érdemes megnézni, hogy mikor lesz a környékünkön permetezés, azonban tudni kell, hogy alapvetően az éjszakai órákban zajlik a védekezés, így a munkálatok nem zavarják a gyalogos- és közúti forgalmat.

Több, mint 10 ezer fa tartozik a FŐKERT Nonprofit Zrt. kezelésébe, amelyek között a kőris, a japánakác, a juhar, az ostorfa valamint a hárs a leggyakrabban előforduló fafaj. A lemosó permetezésre azért van szükség, hogy a fás részeken, kéregrepedésekben áttelelő kártevők – például a takácsatkák, levélatkák, levél- és pajzstetvek, amerikai lepkekabócák – számát gyérítsék.

A permetezés során alkalmazott szer közterületi felhasználásra engedélyezett, környezetbarát készítmény. Azonban a leggondosabb munkavégzés közben is előfordul, hogy a szer a parkoló autókra hullik. A permetezőszer az autóban semmilyen kárt nem okoz és az első autómosáskor – plusz költséget nem okozva – eltávolítható, könnyűszerrel lemosható.

A permetezőszer hatásmechanizmusára jellemző, hogy paraffinolaj tartalmánál fogva megfullasztja a kártevőket. Ennek a hatásnak a kifejtése érdekében, magas dózisban, nagy légmennyiséggel kell kijuttatni, így a szer a kártevők áttelelő alakjait vastagon befedi, körbevonja. Természetesen, a FŐKERT munkatársai mindeközben figyelemmel kísérik a fák fejlődését, és korai kilombosodás esetén csökkentik a dózist.

https://www.facebook.com/fokertbp/photos/pcb.1560724197381862/1560722764048672/?type=3&theater

A tél végi lemosó permetezés csak az áttelelő károsítók ellen hatásos, a vegetációs időszakban megjelenő vagy felszaporodó kórokozók és kártevők technológiai szintű vagy eseti jellegű intézkedést kívánnak.

A munkálatok ütemezése itt megtekinthető: www.fokert.hu/tel-vegi-lemoso-permetezes-2018

Forrás: www.fokert.hu