Vigyázat, kutyáknak mérgező!

Aligha tévedünk, ha úgy gondoljuk, hogy az árnyliliomot (Hosta) csak kevesen tennék a kert ehető növényeinek listájára. Ez a népszerű dísznövény – ami egyébként a spárgafélék családjába tartozik – teljes egészében fogyasztható, a fiatal, tavasszal előtörő hajtások ugyanúgy, mint a nyáron nyíló virágok.

Szeletekre vágva, nyersen a salátába is kerülhet, de meg is főzhetjük, süthetjük. Amennyiben a kertünkből származik, akkor bátran megehetjük őket egy alapos mosás után. Azonban ne szedjünk közparkból, vagy egyéb helyekről, ahol fogalmunk sincs, hogy milyen vegyszerekkel kezelték, permetezték a növényt!

Különlegességnek tűnhet egy árnyliliom-vacsora, de Japánban nem az.

A növény (amit Urui-nak hívnak) vadon nő az erdőben, a japánok gyakran szedik és eszik, egyfajta vad, hegyi zöldségként kezelik.

A hajtásokat akkor szüretelik, amikor még fiatalok, zsengék.

Ilyenkor még a levelek nem bomlanak szét. Minél szorosabban fekszenek egymáson a levelek, annál zsengébb a hajtás. Amikor már kinyílnak, akkor is fogyasztható a növény, azonban egy kicsit keserűbb és keményebb lesz. A hajtásokat az alapjuknál kell levágni, de a gyökereket nem kell kihúzni. Amennyiben a hajtások felét a földben hagyjuk, a növény gyorsan regenerálódik és tovább virul majd.

A csemegét többféleképpen elkészíthetjük.

Bacon-be tekerve, a spárgához hasonlóan megsüthetjük, de olajon is grillezhetjük fűszerekkel, parmezánnal.

Fontos tudni, hogy az ember számára ehető árnyliliom kutyák és macskák részére mérgező! Noha a legtöbb állat tartózkodik a megrágásától, még véletlenül se adjunk neki ebből készített ételt.

Forrás: www.mnn.com