Bevetésen Berta!

Berta: így hívják azokat a modulokat, amelyek tesztelését megkezdték az osztrák fővárosban. Berta a házfalak zöldítésére hivatott, egy 300 literes hatalmas ültetőedényből, megfelelő összetételű ültetőközegből, acélhálóból készült növénytámasztékból és ládánként két futónövényből áll. A ládák építőkockák módjára összekapcsolhatók, így akár egész utcákat be lehet velük zöldíteni.

A 300 literes növényládákat gyorsan fel lehet állítani szinte bármelyik házfalnál.

https://www.facebook.com/gruenstattgrau/photos/a.569789679806475/2081150745337020/?type=3&theater

Bertáról csak pozitívumokat tudunk mondani: a növények segítségével vélhetően akár 13 fokkal is csökken majd az utcán tartózkodók hőérzete, ráadásul 10 decibellel tompítják a forgalom, a közlekedés zaját is. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy egy nm2-nyi borostyán évi 1,7 kilogramm szálló port köt meg, a futónövények pedig életteret biztosítanak számos rovar- és madárfajnak.

Az első ötven Bertára 2019. május 31-ig ingyen jelentkezhetnek a Kréta-negyed háztulajdonosai és lakóközösségei.

Fotó: Grün Statt Grau

Ez a terület Bécs egyik legsűrűbben beépített része, rengeteg aszfalttal. Az 50 zöld ház nevet viselő kutatási projekt résztvevői októberben vehetik át a Bertákat. A ládákban igénytelen futónövények kerülnek majd, például vadszőlő, borostyán, lilaakác, ezek 1-2 év alatt meg fognak kapaszkodni egy kb. 8 m2-es területen, a lakók gondozása mellett.  A tesztet követően kereskedelmi forgalomban is árusítani akarják a speciális növényládákat. Egy Berta ára várhatóan 2.500 euró (kb. 800 ezer Ft) lesz.

Forrás: greenfo.hu