Kiszavazás helyett kikelés.

2019. március 27-én indult útjára a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) izgalmasnak ígérkező, állati valóság-showja. Az innovatív, ismeretterjesztő, szemléletformáló projekt során 8 db megfelelően előkészített, különböző fajtájú, de azonos kelési feltételeket igénylő tyúk tojása költözött be egy automata keltetőbe.

A, „Túlélő tojások” címmel futó program célja, hogy felhívja a figyelmet a felelős állattartás fontosságára, többek között – közeledve az ünnepekhez – arra, hogy senki ne ajándékozzon élő állatot.

A keltetés március 28-án hajnali 3-kor kezdődött, ennek folyamatát az érdeklődők napi 24 órában, élőben követhetik a Nébih YouTube csatornáján (https://www.youtube.com/nebihvideok), illetve a hivatal népszerű kampányai közül a Szabad a gazdi és az Ételt csak okosan! weboldalán.

A keltető berendezés önműködő, így a tojások forgatása nem igényel emberi beavatkozást, ugyanakkor minden nap sor kerül a tojások ellenőrzésére, időnkénti átvilágítására. A stream folyamán a Nébih állatorvos és állattenyésztő szakemberei számos hasznos információt osztanak meg a tojások fejlődéséről, valamint a felelős állattartás fontosságáról. Olyan kérdésekre is válasz kaphatnak a nézők, mint például hogy mi az a ’kártojás’, mi a különbség a tojás és a ’szemes tojás’ között, vagy robban-e a záptojás.

Érdekes lesz nyomon követni, hogy mind a 8 tojás kikel-e, és lehet tippelni a csibék nemére, sőt a nevüket is a nézők adhatják majd.

A kikelés várható időpontja április 16-17, de az állattenyésztési tapasztalatok szerint a tojások egy része nem fog kikelni. A kikelt kiscsibéket viszont a hivatal egy gondos gazdánál helyezi el. A Nébih a projektet kifejezetten húsvétra időzítette, hogy felhívja a figyelmet a felelős állattartás fontosságára, és ezúton is azt javasolja, hogy senki ne ajándékozzon élő állatot!

Forrás: portal.nebih.gov.hu